6.6.2016

YRITYSKAUPAN ONNISTUMINEN MONEN TEKIJÄN SUMMA

Yritysneuvonnan yksi antoisimpia hetkiä on se, kun myyjä/luopuja ja ostaja/jatkaja laittavat allekirjoituksensa kauppakirjaan ja kättelevät tyytyväisinä onnistuneen kauppaprosessin päätteeksi. Jatkajalla alkaa arkinen aherrus liiketoiminnan pyörittämisessä, jotta kauppaan liittyvät sitoumukset ja velvoitteet saadaan hoidettua ja luopuja pääsee mahdollisesti hengähtämään pitkän yrittäjätaipaleen jälkeen. Jotta tähän tilanteeseen on päästy, on molempien osapuolien pitänyt huomioida monta asiaa.

Kuten monet asiantuntijat useaan kertaan painottivat toukokuussa Kiteellä pidetyssä ”Miten onnistun yrityskaupassa” -tilaisuudessa, pitää omistajavaihdokseen varautua riittävän kauan. Myytävän yrityksen myyntikuntoon saattaminen on pitkäjänteistä työtä eikä vain viime hetken pintasipistelyä. Potentiaalinen ostajakunta on todella vähissä, jos myytävänä on viime vuodet jäähdytelleen ja investointeja minimoineen yrityksen liiketoiminta. Tämä yhdistettynä tunnepohjaisesti määritettyyn, ylihintaiseen liike-/goodwill-arvoon, johtaa vuorenvarmasti kiinnostuksen hiipumiseen, eikä myyntikikka tai toinenkaan auta kaupanteossa. Sanonta ”luvut eivät valehtele” pitää tässä suhteessa paikkansa. Tuloskunnossa oleva yritys on sen sijaan huomattavasti helpompi kaupata.

Jotta myyjä voi luopua yrityksestään ja liiketoiminnastaan, on hänen toimeentulonsa oltava turvattu. Vuosikymmenet alimitoitettuna maksettu eläketurva ei ehkä riitäkään ja kauppahinnassa pitäisi saada tämän takia ”pesämunaa” eläkepäiviä varten. Jatkajan kannalta oleellista on pystyä järjestämään rahoitus kauppaan ja pystyä maksamaan liiketoiminnasta saatavalla tuloksella kohtuullisessa ajassa yrityksen osto.

Kauppahinta on vain yksi elementti koko prosessissa. Yksi tärkeä seikka on se, miten kaikki se luopujan tieto-taito ja kokemus saataisiin siirtymään jatkajalle. Ettei jäisi täysin hiljaiseksi tiedoksi.. Ketin Osaava Keski-Karjala –hankkeessa onkin toteutettu yrityksen omistajavaihdoskoulutusta mestari-kisälli toimintamalliin perustuvana koulutuskokeiluna.

Erilaiset lupa-asiat tuovat mielenkiintoisen (byrokratia)lisänsä omistajavaihdoksen suunnitteluun. Eräänkin toiminnan kannalta keskeisen luvan osalta huomattiin, että lupa on voimassa myyjällä kaupantekohetkeen saakka ja jatkaja pääsee hakemaan lupaa itselleen vasta kun yritys on vaihtanut omistajaa. Väistämätön katkos siis liiketoimintaan! Lupaprosesseihin sinällään on syytä varata aikaa, vaikka monesti asiat sujuvat viranomaisilla joutuisasti.

Kysyvä ei tieltä eksy. Yrityskauppaa suunnittelevat saavat varmasti hyvää vertaistukea ja tietoa oman yrityksensä myyneiltä ja yrittäjäjärjestöiltä. Rahoituslaitokset ja mm. Finnvera auttavat ja niin Ketin yritysneuvojatkin, joiden kautta myynti-/ostoprosessi kannattaa laittaa alkuun.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti