14.6.2016

KYLIEN PELASTUSRYHMÄT TUOVAT TURVAA KESKI-KARJALAAN

Pidimme viime viikolla koulutustilaisuuden Rääkkylän kylien pelastusryhmille. Saimme tietoa metsäpaloista ja sen jälkeen tutustuimme kirkonkylän paloasemaan ja sen kalustoon. Rääkkylän kylille on perustettu kolme ryhmää ja niissä on yhteensä kolmisenkymmentä jäsentä mukana. Kesälahdella ryhmiä on myös kolme, Kiteellä viisi ja Tohmajärvellä neljä ryhmää. Keski-Karjalan alueen kaikki 150 jäsentä ovat saaneet peruskoulutuksen tehtävään ja osalle, kuten nyt Rääkkylässä, on aloitettu lisäkoulutukset. 

Kiitos ryhmien perustamisesta kuuluu palomestari Rauno Suomalaiselle, joka on patistellut kuntia perustamaan ryhmiä ja organisoinut ryhmien koulutukset. Koulutukset ovat sisältäneet mm. ensiaputaitojen opettelua ja alkusammutusharjoituksia. Tarkoituksena on, että ryhmät kokoontuisivat pari kertaa vuodessa yhteiseen tapaamiseen, joissa kertauksen lisäksi opeteltaisiin uusia asioita. Viime viikon Rääkkylän koulutukseen tulleet saivat kutsun myös tekstiviestillä ja se oli osa harjoittelua, koska tositilanteissa kutsut ja tiedottaminen tapahtuu tekstiviesteillä.  

Mitä nämä tositilanteet sitten voivat olla? Myrskyjen ja muiden luonnon rajujen olosuhteiden aiheuttamat häiriötilat ovat yleisin syy, jolloin pelastusryhmäläisiä tarvitaan. Kaatuneet puut voivat aiheuttaa sähkökatkoksia ja vaikeuttaa liikennettä. Ryhmäläiset voivat kartoittaa alueiltaan tilannetta ja ilmoittaa esim. sähköyhtiöille, missä linjoille kaatuneita puita on. Tielle kaatuneita puita voidaan myös raivata, jos ryhmäläiset voivat sen turvallisesti tehdä. Metsäpaloissa ryhmäläiset voivat olla rajaamassa tulta ja avustamassa sammutustöissä. 

Ryhmäläisillä on käytettävissä myös kalustoa kuten traktoreita, aggregaatteja ja lietevaunuja, joista voi olla lisäapua pelastusviranomaisille monessa tilanteessa. Pitkään jatkuneissa sähkökatkoksissa voivat ryhmäläiset avustaa tarkastamalla, kuinka esim. yksinasuvien vanhusten talouksissa selvitään. Aina apuun lähdetään viranomaisen kutsumana ja opastama. 

Rääkkylän ryhmät perustettiin puolitoista vuotta sitten. Olin iloisesti yllättynyt, kuinka helposti saimme ryhmiin jäseniä. Asia koettiin tärkeäksi ja tämäntyyppisessä vapaaehtoistoiminnassa haluttiin olla mukana. Ryhmäläiset saavat pienen palkkion, mikäli joutuvat tositoimiin. Heidät on myös vakuutettu toiminnan aikana. On ollut keskustelua, että ryhmäläisiä voitaisiin käyttää myös poliisin apuna esim. kadonneiden etsimisessä. 

Keski-Karjalasta saatujen hyvien kokemusten perusteella maakunnassa on käynnistynyt Turvaa Maaseudulle –hanke. Sitä hallinnoi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, osatoteuttajina ovat Pohjois-Karjalan pelastusalan liitto ry sekä Maaseudun Sivistysliiton Itä-Suomen aluejärjestö. Keskeisin tavoite on lisätä turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta harvaan asutulla maaseutualueella. Tarkoitus on tehdä turvallisuutta edistäviä tekoja eikä maalailla uhkakuvia.

Turvaa maaseudulle –hankkeessa järjestetään turvallisuuskoulutusta ja kootaan kylille pelastusryhmiä toimimaan Keski-Karjalan malliin. Lisäksi pyritään saamaan turvallisuussuunnitelmat osaksi kyläsuunnitelmia. 

Rääkkylässä turvallisuusasiat ovat seuraavan kerran esillä vapaa-ajan asukkaiden tapaamisessa tiistaina 5.7 klo 18 Paksuniemessä. Silloin on mahdollista harjoitella mm. alkusammutusta ja selvittää oman mökin koordinaatit, joista voi hätätapauksissa olla korvaamatonta hyötyä.

Raita Joutsensaari, kehityssihteeri

Pelastusryhmä tutustuu paloasemaan.

Saarten ryhmäläinen Marjatta Tolvanen harjoittelee sammutusta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti