7.5.2013

KEHUMALLA PARAS

Kävimme aikoinaan Keski-Karjalan matkailuyrittäjien ja matkailun parissa työskentelevien kuntien ihmisten kanssa opintomatkalla Enonkoskella. Olimme kuulleet, että Enonkoskella yhteistyö sujuu naapuriyritysten kanssa ja on saatu aikaan usean eri yrityksen yhteisiä matkailun ohjelmapaketteja.

Käyntikohteista muistan kansainvälistäkin menestystä saaneen missin, myös Uukuniemen kunnanjohtajana työskennelleen Satu Östringin siskon lammasyrityksen, jossa lammas jalostettiin alusta loppuun. Mieleen jäivät kauniit villaneuleet, jotka olivat yrittäjän itsensä kutomia ja – kalliita.

Kävimme vanhassa savutuvassa, joka toimi tunnelmallisena ohjelman esittämispaikkana ja oli muutenkin mielenkiintoinen käyntikohde. Jotain ohjelmaakin meille esitettiin paikallisin voimin.

Puolestakymmenestä käyntikohteesta mieleen jäi myös yhteistyörenkaan ravintolapalveluita tuottava yritys, kartano ja sen emäntä. Varmastikin siksi, että emäntä oli Tohmajärveltä kotoisin ja heti löytyi ”kotoinen tunnelma” ja jotain yhteistä. Toki palvelu oli hyvää ja ruoka maukasta.

Pari muutakin yhteistyörenkaaseen kuuluvaa yritystä oli käyntikohteina, mutten enää pysty palauttamaan niitä mieleen. Eikä se ole tässä jutussa olennaistakaan. Olennaista on se – ja mikä jäi mieleen – että joka paikassa meidät otettiin ystävällisesti vastaan, esiteltiin mielenkiintoisesti ja terveen oman arvontuntoisesti oman yrityksen palveluita ja toimintaa. Ja kyseltiin, minnekä seuraavaksi on matka. Ja aina kehuttiin seuraava käyntikohde tyyliin: miten kaunis paikka, miten hyviä tuotteita tai hyvää palvelua sieltä saa tai miten mukava isäntä tai emäntä on.

Tässä olisi meille kaikille opiksi otettavaa. Liian usein kuulee vähäteltävän tai peräti paneteltavan paikallisia palveluita tai omaa kuntaa ja kotiseutua. Tiedämmekö ja tiedostammeko, mitä kaikkia palveluita omassa kunnassa tai Keski-Karjalan alueella on saatavilla? Mitä täällä tuotetaan? Mitä nähtävyyksiä tai käyntikohteita täällä on? Millaista kulttuuritarjontaa?  Mitä kaikkea voi harrastaa?

Milloin viimeksi kehuin yritystä, yhdistystä, kohdetta, kuntaa – ja ihmistä/ihmisiä sen takana? Tai kiitin saamastani hyvästä palvelusta? Niin – milloin?
 
Liisa Laasonen, kehittämispäällikkö
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti