29.4.2013

KATTEELLISTA TOUHUA!

Vuosien saatossa on tullut istuttua erinäisissä strategia- ja kehittämisseminaareissa. Monessakin niistä on noussut esille meidän keskikarjalaisten kateellisuus. Miten meillä kaivattaisiin sitä pohjalaista eteenpäin vievää positiivista kateutta. Niinhän sitä sanotaan, että kun Pohjanmaalla naapuri ostaa Mersun, pitää toisen ostaa vielä hienompi. Meillä tyydytään puhkomaan naapurin Mersun renkaat.

Eräässä seminaarissa heitettiin idea, että tuotteistetaan kateus! Onhan meillä Suomessa kaikenlaisia festivaaleja – on eukonkantoa, suopotkupalloa, lahjattomia laulajia. Perustetaan vuotuiset Keski-Karjalan Kateus-karnevaalit. Tai mitäpä sitä turhan nurkkakuntaiseksi ryhtymään. Tehdään tapahtumasta saman tien globaali!

Karnevaaleissa voitaisiin valita maailman kateellisin henkilö. Tai itse asiassa kateellisuudestahan voitaisiin kilpailla eri sarjoissa: Olisi omat sarjat henkilöille ja alueille, kateudesta voitaisiin kilvoitella myös eri teemojen ympärillä. Olisi omat kilpailuluokkansa sisarkateudesta, naapurikateudesta, työpaikkakateudesta, peniskateudesta… Kuningaslajina olisi tietysti raha ja menestys, mikäpäs muu meitä enemmän harmittaakaan.

Karnevaalin ajankohta pitäisi miettiä tarkkaan. Kesä on luonnollisesti pois laskuista, kesällä on kilpailevia tapahtumia liikaa ja ylipäätään kesällä olemme liian hyväntuulisia. Kunnon kateus vaatii syksyn harmautta, pimeyttä ja loskaa. Vuotuinen kateuspiikki Suomessa ajoittuu marraskuun alkuun, kun verokalenterit julkaistaan. Tässäpä oiva ajankohta juhlallemme.

Juhlien teemaväri olisi tietysti itsestään selvästä vihreä – onhan se jo antiikin ajoista ollut kateuden ilmentymä. Peräisin kuulemma ajatuksesta, että kateellisen ihmisen sappi kiehuu – ja kasvot muuttuvat kellertävänvihreiksi.

Globaalin luonteensa vuoksi karnevaaleille kutsuttaisiin tietysti kansainvälisiä vieraita. Erityisesti irlantilaiset ja slaavilaiset veljemme ovat kunnostautuneet kateudessa samalla tavalla kuin me suomalaisetkin. Ruotsalaisia ja amerikkalaisia kutsuttaisiin vain tapahtuman esiintyjiksi ja puhujiksi – pitäähän esiintyjien lietsoa kateus huippuunsa. Myös muita festivaalipuhujia voidaan ajatella – muutama äkkirikastunut venäläinen maustaa tilaisuutta sopivasti. Oikein kun syvällisesti lähtisimme teemaa tutkimaan, voisimme löytää eri puolilta Eurooppaa Keski-Karjalan kaltaisia kateuskeskittymiä. Verkostoitumisen nimissä hakisimme tietenkin benchmarkaukseen ja opintokäynteihin EU-rahoitusta. Ja jopas taas jotakuta harmittaa!

Nyt vain tuumasta toimeen! Kaiken kun tämän toteutamme voisimme vahingossa saada kateellisesta touhusta jopa katteellista!

P.S. Toivottavasti rakas bloggaaja-kolleegani Ilpo on nyt tosi kateellinen – muistaakseni varastin blogi-ideani häneltä;)
 
Mari Eskelinen-Mäki, yritysneuvoja
 
 

2 kommenttia:

  1. Avointa tiedotusta korostava "tätä ei saa muille kertoa" seminaari olisi myös hyvä. Eli tapahtuma, jossa ihmiset puhuvat toisilleen ja muistuttavat, että tästä ei sitten saa puhua kenellekään, vain me tiedetään tästä. Sopisi mukavasti tähän Keski-Karjalan kateellisuusteemaan. Vaikka oheisohjelmaksi. Lähtökyselyssä voi vielä varmistaa, että salaisuudet on pidetty.

    VastaaPoista
  2. :D Aivan loistavaa! Tuleehan festivaaleille myös paljon hiekkalaatikoita, joilla kukin saa leikkiä yksin? Sehän on paljon kivempaa, ja hiekkalinnoista tulee varmasti isompia.

    VastaaPoista