16.5.2013

KESÄASUKKAITA ODOTELLEN

Kesä on kohta täällä, aina yhtä odotettuna ja etenkin nyt pitkän talven ja kylmän kevään jälkeen. Rääkkylä on kesäpitäjä, sillä yli tuhat mökkiä takaa sen, että kyläraitti saa eloa kesää kohti mentäessä. Vilkkaimmillaan niinä muutamana sydänkesän viikkona juhannuksen jälkeen. Sitä elinvoimaa, mikä mökkiläisten mukana tulee koko Keski-Karjalan alueelle, ei kannata aliarvioida.

Osa yrittäjistä on jo tämän oivaltanut. Kesälauantaina pidetään parturiliikettä ja rautakauppaa auki. Ravintola palvelee pitkälle iltaan ja yöhön. Puutarhojen kesäkukka- ja mansikkakyltit ilmaantuvat tien vieriin. Mökkiläisten palvelujen tarve on lisääntymässä ja muuttumassa. Mökillä halutaan rentoutua ja harrastaa eikä viettää muutamaa kallisarvoista lomapäivää halkopinon tai pihanurmen kanssa puuhaten. Tämä antaa mahdollisuuksia uudenlaiselle palveluyrittämiselle. Kesäasukkaat tuovat myös kaivattua yleisöä moniin alueen tapahtumiin: kesäteatterit pyörivät, lavoilla tanssitaan ja rantakalaa syödään.

Mökkikansa on jakaantumassa kahtia. On niitä, joiden mökit ovat hyvin varusteltuja kakkoskoteja ja joissa vietetään yhä enemmän aikaa ympäri vuoden. Toinen joukko on niitä, joiden mökkeilyinto on hiipumassa. Omistajat saattavat olla jo iäkkäitä ja nuorempaa sukupolvea ei mökkeily kiinnosta. Mökki on päässyt huonoon kuntoon ja sen kunnostaminen ei ole enää järkevää.  

Rantakiinteistöille on kuitenkin ottajia. Jatkuvasti kysytään, onko mökkitontteja tai valmiita kesäasuntoja myytävänä. Mökkipaikka on varmasti rakas, mutta olisiko kuitenkin järkevää myydä se eteenpäin, mikäli aika siellä jää vähiin. Myös vuokraamismahdollisuutta vältellään turhaan. Etenkin kesäkuukausina kysyntää on paljon ja mökkiyrittäjien tuvat täynnä. Esimerkiksi Karelia Expertin mökkivälitys on olemassa oleva mahdollisuus antaa kesäasunto käyttämättömille ajoille markkinointiin ja myyntiin.

Rääkkylän kunnan ja vapaa-ajan asukkaiden vuotuinen tapaaminen pidetään tutussa paikassa, Paksuniemen alueella to 18.7. Tilaisuus on osa Maaseudun Sivistysliiton vesikiertuetta. Alueella on luvassa mukavaa ohjelmaa koko päiväksi  koko perheelle. Toivomme, että paikalle saapuisi paikallisten tuotteiden myyjiä ja palvelun tarjoajia esittelemään toimintaansa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös kunnan vakiasukkaat!
 
Raita Joutsensaari, kehityssihteeri
 

Tänä kesänä kesäasukastapahtuma Paksuniemessä 18.7. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti