7.4.2013

YKSITUUMAINEN ITSEPÄISYYS

Osallistuin viime viikolla Rääkkylän elinkeinoseminaariin, jossa pohdittiin Rääkkylän yritystoiminnan ja yritysten toimintaympäristön kehittämistä. Rääkkylässä on muutama viime vuosi käyty ”sote-sotaa”, joten elinkeinoasiat ovat jääneet vähemmälle. Nyt kun sote-asiat on saatu toimiviksi, on aika keskittyä myös muuhun kehittämiseen: uusien yrittäjien ja asukkaiden saamisen kunnan alueelle. 

Minulta kysyttiin, miten luonnehtisin rääkkyläläisiä. Tulin maininneeksi heidät itsepäisiksi, jotka tekevät mitä haluavat. Oli positiivisessa mielessä sanottu, vaikka joku saattoi toisinkin ymmärtää. Rääkkyläläiset ovat kuitenkin ottaneet yksituumaisesti ohjat omiin käsiinsä kunnan kehittämisessä ja itsenäisinä halutaan säilyä. Kuin pieni Gallian kylä roomalaisten puristuksessa. 

Isoja asioita onkin tehty: sote-palvelujen ulkoistaminen Attendolle näyttää olevan toimiva ratkaisu. Samoin koko kunnan alueelle vedettävä kiinteä verkkoyhteys on iso ponnistus pienelle kunnalle. Mutta toimivat yhteydet ovat nimenomaan se kilpailutekijä, jolla Rääkkylä voi houkutella uusia yrityksiä ja asukkaita alueelleen. Kuten Pohjois-Karjalan yrittäjien puheenjohtaja Matti Vuojärvi sanoi, eivät muunlaiset alueet edes kiinnosta uusia tulijoita. Toimivasta, riittävänkokoisesta verkkoyhteydestä on tullut yhtä tärkeä  tekijä kuin tieverkosta tai sähkölinjoista. 

Rääkkyläläiset ovat luomassa edellytyksiä sekä tulomuuton että yritysten määrän kasvattamiseen. Jatkossa on sekä kuntatoimijoiden että meidän kehittäjien tehtävä parhaamme, ettei tilaisuutta hukata. Maaseutuviraston avustuksella syksyllä järjestettävä Innoleiri kokoontuu miettimään valokuidun hyödyntämistä monelta näkökantilta. 

Mutta tulomuuton lisäämiseksi olisi saatava lisää kiinteistöjä ja tontteja myyntiin tai edes vuokralle, jotta markkinoitavaa olisi. Pyrkimykset jäävät toiveajatteluksi, jos todellista tarjontaa ja erilaisia vaihtoehtoja ei ole. Rääkkylän yhteistuumaisuudesta olisi opiksi otettavaa muissakin kunnissa. Rääkkylä on maineensa ansainnut, nyt on maineen hyödyntämisen paikka.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Ps. Esittelemme Rääkkylän tontteja lauantaina 4.5. klo 10 alkaen. Katsastamme sekä Vänskänniemen että Vuoniemen tontit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti