27.3.2013

VALOPIUHALLA MAAILMALLE

Talvi on taittumassa ja kevään koittaessa jatketaan valokuidun kaivutöitä pitkin Rääkkylän raitteja. Viime kesänä kaivettiin 210 km piuhaa, jonkin verran yli asetetun tavoitteen. Tänä vuonna tavoite on 200 km ja työt aloitetaan toukokuussa 3-4 kaivuriryhmällä. Kiinteistöliittymiä on tällä hetkellä käytössä reilu kaksisataa.

Pienenä ihmeenähän sitä on pidetty, että Rääkkylässä on saatu laajakaistahanke käyntiin ja nopeita yhteyksiä vedetään kuntalaisille ja vielä kohtuulliseen hintaan. Moni asia on loksahtanut kohdalleen. Meillä on ollut Mr. Laajakaista Matti Kontiainen, joka väsymättä jaksoi vuosikausia puhua hankkeen tarpeellisuudesta. Meillä on ollut kuntapäättäjät, jotka myönsivät hankkeelle yli puoli miljoonaa euroa ja kahden miljoonan takauksen päälle.

Työrukkaseksi valikoitu osuuskunta, jonka malli saatiin Rautavaaralta. Osuuskunnan perustajajäsenet muodostivat osuuskunnan hallituksen. He ovat hallituksen puheenjohtaja Tuure Hirvosen johdolla väsymättä jaksaneet johtaa projektia ja markkinoida osuuskuntaa pitkin Rääkkylää. Kaivuprojekti on sujunut pääosin hyvin. Tästä kiitos menee rakennuspäällikkö Ilkka Tammelle, jonka vuosikymmenten kokemus telealalta on ollut osuuskunnalle kullanarvoista.

Olen itse hallituksen jäsen ja on sanottava, että monta mutkaa on ollut matkassa ja päivittäin olemme olleet pienempien ja isompien ongelmien kanssa tekemisissä. Rahoitus on nyt kunnossa. ELY: n päätös saatiin pari viikkoa sitten. Lainarahoitus pankeista oli saatu neuvoteltua jo viime vuonna. Tällä hetkellä harmina ovat verkon häiriöt osalla asiakkaista, joilla esiintyy pätkintää IP-TV-lähetyksissä. Ongelmaa selvitellään koko ajan asiantuntijoiden kanssa. Onneksi suurin osa häiriöistä selviää puhelimitse. Joskus on kissa purrut johdot poikki tai ahkera siivooja saanut piuhan irti seinästä.
 
Tämän vuoden lopulla neljän miljoonan euron rakennushanke on päätepisteessä ja kaikki halukkaat rääkkyläläiset saavat nopeat laajakaistayhteydet kotiinsa. Olemme olettaneet, että yhteys tuo helpotusta moneen. Verkon kautta iäkkäät saavat hoivaa, yrittäjät tuotteitaan ja palveluitaan maailmalle ja asukkaat, mitä moninaisinta viihdettä kotiinsa. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään vaan uudet ideat ja erilaiset kehittämistoimet ovat tarpeen. Ensi syksynä mietitään laajan toimijaporukan kanssa, kuinka nopeaa verkkoa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti niin asumisen kuin yrittämisen kannalta. Yhteistyössä KETIn kanssa järjestetään innovaatioleiri, johon Maaseutuvirasto on jo myöntänyt rahoituksen. 
 
Nopeita yhteyksiä tarvitaan koko Keski-Karjalan alueella. Mikäli verkkoa halutaan, kuntalaisten on oltava aktiivisia ja saatava päättäjät myötämielisiksi hankkeelle. Kunnan rahoitusosuus on välttämätön, jotta EU-rahat saadaan. Oman osuuskuntamme rahkeet eivät riitä tällä hetkellä lähteä vetämään verkkoa muihin kuntiin vaikka näin on toivottu. Apuna ja tukena olemme kaiken tavoin, mikäli uusia laajakaistaosuuskuntia halutaan perustaa.
 

Raita Joutsensaari, kehityssihteeri
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti