1.4.2020

NYT EI SAA JÄÄDÄ TULEEN MAKAAMAAN!

Aloittaessani Keski-Karjalan alueen matkailukoordinaattorina tammikuun alussa, sanoin jossain haastattelussa että ”lähelle on vaikea nähdä, mutta helppo kritisoida”. Tällä lausahduksella viittasin alun perin siihen, kuinka monista meille arkipäiväisistä asioista tulee ajansaatossa itsestäänselvyyksiä ja ajatusmallimme muuntautuu ne jopa tyystin sivuuttamaan.

Siinä vaiheessa, kun asioista tulee meille itsestäänselvyyksiä, on niitä myös paljon helpompi alkaa vähättelemään ja kritisoimaan. Tämän ilmiön huomasin varsin pian puhuttaessa alueemme matkailupalveluista.

Näin neljän kuukauden työrupeaman jälkeen, uskallan liittää alkuperäiseen viittaukseeni tietyiltä osin myös matkailutoimijoiden oman sokaistumisen ja passiivisuuden alueen matkailun kehittämisessä ja olemassa olevan potentiaalin hyödyntämisessä. Korfin Hanna on omassa blogipostauksessaan viime kesänä kirjoittanut, ettei koordinaattori voi yksin Keski-Karjalan matkailua edistää. Edistämiseen tarvitaan yhtä lailla eteenpäin katsovia aktiivisia matkailuyrityksiä, yhdistyksiä sekä kaupan ja palvelualan toimijoita.

Tällä hetkellä alueeltamme löytyy hienoja ja hyvin tuotteistettuja palveluita, laadukasta majoitusta sekä selkeää näkemystä ja ideointia siitä, mitä tulevaisuus alueellamme voisi olla. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta. Valitettavasti sieltä toiselta puolelta löytyy myös paljon kesken jääneitä raakileita, passiivisuutta ja jopa tietynasteista muutosvastarintaa kehityksen tämänhetkiselle suunnalle.

Matkailun tai minkä tahansa muunkin asian kehittäminen ja edistäminen ei ole koskaan ”one-man show”, vaan se on aina eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä omaa aktiivisuutta. 

Matkailukoordinaattorina teen luonnollisesti tiivistä yhteistyötä alueemme matkailutoimijoiden kanssa, mutta yhtä lailla myös muiden alueellisten, maakunnallisten sekä kansallisten että kansainvälisten sidosryhmien kanssa. Tässä kokonaisuudessa koordinaattori ei voi olla se ainut moottori toimijoiden välisessä yhteistyössä tai oman kehitystyön ylläpitämisessä. Tulokset ja kehittyminen vaativatkin entistä selkeämpää itseohjautuvuutta ja aktiivisuutta myös toimijoilta itseltään.

Vaikka tämänhetkistä koronatilannetta ei saa mitenkään käännettyä positiiviseen muotoon, niin katseet on kuitenkin aina pidettävä tiukasti tulevaisuudessa. Tilanteen luomasta pakosta täytyy meidän kaikkien nyt miettiä entistä tarkemmin oman toimintamme kehittämistä ja tulevaisuuden suuntaa. Pitkässä juoksussa tämä tilanne pitääkin kaikkien haasteiden rinnalla pyrkiä näkemään myös mahdollisuutena alueemme matkailun kehittämiselle. 

Kaivetaan viimein esille se vanha evakon lauluunkin sanoitettu karjalaisten elontahto ja jätetään peruspessimistinen ”mitäpä se hyvejää” -mentaliteetti suosiolla kainuulaisille. Ollaan aktiivisia ja käytetään tämä tilanteen pakosta luoma tilanne hyväksi. Laitetaan lopultakin ne verkkosivut ja sosiaalisen median kanavat kuntoon, saatetaan tuotteet digitaalisesti myytävään muotoon, tuotteistetaan uusia tuotteita ja saatetaan keskeneräiseksi jääneet valmiiksi, siivotaan ja kunnostetaan resurssien mukaan tiloja, jne. Nyt ei saa jäädä tuleen makaamaan, mikäli haluamme olla valmiita, kun tilanne päättyy ja ihmiset pääsevät taas nauttimaan matkustuksesta!

Lari Turunen, matkailukoordinaattori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti