18.2.2020

KUKKAKUHHAUSTA ODOTELLESSA

(kuva: ©Visit Karelia Harri Tarvainen).
Auringonpaisteella on ihmeellinen vaikutus ”puutarhakärpäsen puremalle” ihmiselle. Se laittaa selailemaan puutarhakirjoja ja taimikuvastoja talvellakin. Päätin lähteä vierailemaan yrittäjä Markku Halosen Karjalanruusun puutarhatilalle Rääkkylän Haapasalmeen.

Siellä poiketaan harvemmin talviaikaan, mutta päätin tehdä poikkeuksen. Tilalla järjestetään vuosittain kukkaihmisten tapahtuma, Kukkakuhhaus. Tästä täytyi lähteä kuulemaan lisää.

Yrittäjä Markku Halonen ja tilan harrastuskanalan kukko toivottivat vierailijan tervetulleeksi. Puutarhatilalla on viljelty jo 1990-luvun puolivälistä lähtien erilaisten hyötykasvien ja yksivuotisten kesäkukkien taimia.

Noin 80 % myynnistä on kasvihuoneissa esikasvatettujen taimien kevätsesongin tukkumyyntiä. Kesäkukkien taimilla voi täydentää pihan monivuotisia kukkaistutuksia. Ne sopivat erityisen hyvin englantilaistyyliseen ”Cottage Garden” -puutarhaan, joka on runsas, rehevä ja monivärinen. Hyötykasvit ja koristekasvit sijoitellaan sekaisin.

Ennen kuin taimet ovat valmiita myyntiin, on tehtävä paljon töitä. Talvi on yrityksen rutiinitöiden lisäksi puutarhan uusien ideoiden synnyttämisen ja monenlaisten valmistelevien töiden aikaa, kertoo Halonen. Kasvihuone on vielä lumihunnussa.

Taimimyynnin lisäksi yrittäjällä on syyskesällä yli 20 myyntipäivää tapahtumissa, joulupuodit Lieksassa ja Rääkkylässä, kuivakukkavarasto ja ”Kukkakuhhaus”-tapahtuma. Tilan kuivakukkavarasto inspiroi, kuivakukat ovat ihastuttavaa materiaalia monenmoiseen askarteluun ja koristeluun.

Elokuun lopulla tilasta tulee vuosittaisen tapahtuman, Kukkakuhhauksen, näyttämö. Se on pääsymaksuton, yrittäjälähtöinen, ilman ulkopuolista rahoitusta tuotettu yhteisöllinen maaseudun tapahtuma, jonka keskiössä on kesäkukkapelto. Se sai alkunsa hehtaarin kokoisella tyhjällä pellolla. Siellä tuumaillessaan Halonen päätti, että tehdään kesäkukkapelto ja kutsutaan kukkien ihastelijoita paikalle. Näin tehtiin. Tapahtuma on kasvanut avoimien ovien iltapäivästä kaksipäiväiseksi koko perheen tapahtumaksi.

Esikasvatetut taimet istutetaan pellolle kesäkuun alkuun mennessä kolmen henkilön käsityönä. Lajikkeita on runsaasti, useampi sata, ja värien kirjo huikea. Pellolta voi bongata muun muassa astereita, oppineiden kukkia, ikiviuhkoja, olkikukkia, auringonkukkia, leijonankitoja ja maloppeja. Kukintakausi on porrastetusti noin kahden kuukauden ajan, kuhahtaen parhaaseen loistoonsa elo-syyskuussa.

Kävijöiden antaman palautteen perusteella Kukkakuhhaus on mukavan kiireetön ja hyvähenkinen tapahtuma. Kukkapellolla käyskentely on yhtäaikaisesti rauhoittavaa, inspiroivaa ja virkistävää. Musiikki on keskeisellä sijalla. Kansallis- ja maalaisromanttiset, alueen kulttuurista ja tietysti kukista kertovat kappaleet soivat tapahtumassa.

Kävijät voivat ostaa valmiiksi sidottuja kukkakimppuja tai kerätä oman näköisensä suoraan pellolta. Kimppujen sitominen tehdään yhteistyössä alueen kukkakauppiaiden kanssa. Taitavaa työtä on mukava pysähtyä katselemaan. Monet ostavat kotiin viemisiksi myös valmiiksi kuivattuja kukkia myöhempää askartelua varten. Toinen toistaan kauniimpia kimppuja lähtee kotiin vietäväksi.

Kukkapelto on perhosbongareiden, valokuva- ja taideharrastajien paratiisi ja inspiraation lähde.

Tarjolla on myös esimerkiksi sadonkorjuuajan ja kädentaitajien tuotemyyntiä. Täällä saa myös olla jouten ja vain nauttia kiireettömästä kukkaisterapiasta, hyvästä seurasta ja maistuvasta paikallisesta tarjoilusta. Haapasalmen kyläyhdistyksen lohikeitto, Rasivaaran nuorisoseuran letut ja Rääkkylän maa- ja kotitalousnaisten kahvitarjoilu pitävät nälän loitolla.

Tapahtumassa yhdistyvät yhteisöllisyys, yrittäjyys, paikallisuus, hyvinvointi, puutarhaharrastus, maisemanhoito, luonnonsuojelu, kunnan elinvoiman vahvistaminen ja maaseudun kehittäminen.

Halonen kertoo tapahtumasta innostuneesti, eikä ihme, sillä se on hyvä esimerkki siitä, miten maaseudun yrityksen tai yksittäisen henkilön ruohonjuuritason ideasta voi syntyä koko kuntaa ja aluetta hyödyntävä useat toimijat kokoava kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt tapahtuma.

Viime vuonna tehtiin kävijäennätys: noin 3300 kukkien ihailijaa vieraili tilalla. Tänä vuonna vietetään tapahtuman 10-vuotisjuhlia (22.-23.8.).

Tapahtuman tulevaisuuden Halonen näkee valoisana. Kasvuhakuisuuden rinnalla halutaan kuitenkin pitää huolta siitä, että tapahtuman ilmapiiri on jatkossakin kävijöiden toiveiden mukaisesti lämminhenkinen ja kiireetön, ja sen keskiössä on edelleenkin upea kukkapelto. Kukkapellon ulkonäköä uudistetaan, laajentamisenkin mahdollisuuksia on.

Tämä vierailu on vakuuttanut minut niin, että ensi kesänä tulen nauttimaan kiireettömästä kuk-kaisterapiasta ja kerron Kukkakuhhauksesta myös muille kukkaihmisille.

 Kristiina Strandman, Rääkkylän viestintäagentti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti