19.12.2019

TIEDON TARPEESTA INFOÄHKYYN

Erityisesti yritystoimintaa suunnittelevilla pyörii ajatuksissa yksi jos toinenkin kysymys niistä asioista, joita pitäisi ottaa huomioon, kun omaa firmaa laittaa pystyyn. Miten ne vakuutukset, entä yritysmuoto, kirjanpito, pankkiasiat, verotus, ilmoitukset, rekisteröinnit, lupa-asiat ja niin edelleen. Mistä löytyvät sopivat toimitilat, koneet ja laitteet ja työntekijät. Kaikkien näiden lisäksi pitäisi muistaa se tärkein eli kuka olikaan liiketoiminnan mahdollistava maksava asiakas ja miten hänet tavoittaa.

Yksi vastaus tiedonhakuun on nuorisotermein KVG eli ystävämme Google tekee Internetin syövereistä salamannopeasti luettelon asialinkeistä, joita valituilla hakusanoilla on etsitty.

Yritystoimintaan liittyvillä hakusanoilla voi löytää esimerkiksi YTJ Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän, jonka sivuilla löytyvät hyvät ohjeet yrityksen perustamiseen ja ilmoittamiseen kaupparekisteriin. Sähköisessä asiointipalvelussa voi tehdä ilmoitukset samalla myös verottajan rekistereihin. Verottaja on myös parantanut koko ajan sivustojaan ja yritysten verotuksesta löytyy kattavasti tietoa. Hauilla yritysrahoitus tai -tuet nousevat näkyviin mm.  Elinkeino-,liikenne ja ympäristökeskuksen, Ruokaviraston ja lainoituksiin ja takauksiin erikoistuneen Finnveran sivustot.

Ennen yrityksen perustamista tarvitaan usein lisätietoja liiketoiminnan eri osa-alueiden suunnitteluun ja miettimiseen. KETIn nettisivuillaan tarjoama Yritystulkki-palvelu sisältää todella paljon tietoa niin aloittavan kuin toimintaansa kehittävän yrittäjän tarpeisiin.

Netissä nykyään videot, lyhyet videoklipit tai suoratoistona näytettävät livelähetykset ovat lyöneet itsensä läpi ja vaikka kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin vielä enemmän kertoo Youtubesta löytyvä hyvä opastusvideo. Aloittava yrittäjä -hakusanoilla löytyy äkkiä TE-palveluiden, Uusyrityskeskuksen, eri kehitysyhtiöiden ja konsulttien neuvontavideoita ja mm. erilaisia yrittäjyystarinoita saat näkyviin ko. hakusanalla. Yrityksen verotus kiinnostaa aina ja siihenkin aihepiiriin on näperretty tehdä video jos toinenkin.

Vaikka tietoa on yritystoiminnan tarpeisiin imettävissä netistä infoähkyyn saakka, ovat tiedot kuitenkin usein hajallaan eri lähteissä ja kokonaiskäsityksen ja -ymmärryksen synnyttäminen tarvittavista toimenpiteistä on haasteellista.

Tämä on yksi syy, miksi yritysneuvonnan palvelua tullaan KETIstäkin hakemaan. Selevällä suomen kielellä asiantuntijan kanssa keskustelua käyden voi saada kootusti tarpeellisen tiedon ja muistilistan ja työjärjestyksen yritystoiminnan käynnistämiseksi. Nokakkain istuen voi kysyä luottamuksella sellaisiakin asioita, joihin ei suoraan netistä vastausta löydy.

Jos vähääkään tuntuu siltä, että nyt olisi tarve kysyä yritystoimintaan liittyen jotakin, ota yhteyttä KETIn yritysneuvojiin.

Kiitokset kuluneesta vuodesta ja Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2020!

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti