9.12.2019

PISTÄYDYIN RÄÄKKYLÄSSÄ

Näin kaamoksen aikaan on sitten mukavaa, kun voi poltella hämyvaloja ja kynttilöitä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Tunnelmallista, rauhoittavaa ja luovaa. Sohvan nurkassa viltti harteilla lueskelu, käsitöiden näprääminen, seuraavan kesän reissujen suunnittelu. Semmoista kaamosunelmointia kotisohvalta. Tarpeellista ajoittain meille kaikille tämän niin kiireisen elämänmenon kesyttämiseksi. Mutta kaamosunelmoinnista Rääkkylään. Käväisin siellä Parasta Rääkkylää -hankkeen tilaisuudessa hiljan juuri vuoden pimeimpään aikaan. Aiemmasta käynnistä seudulla on vierähtänyt aikaa. Saaristo-osakunta, kauniine Karjalan maisemineen.

Rääkkylän kuntastrategiassa vahvana tahtotilana on yhdessä vahvistaa kunnan pito-, veto- ja elinvoimaa sekä asukkaiden hyvinvointia. Pyrkimyksenä on monipuolistaa kunnan palvelutarjontaa ja kasvattaa teollisten, palvelualojen ja matkailutyöpaikkojen määrää. Rääkkylässä on paljon pienyrityksiä, joiden osaamispääoma on kunnan vahvuus. Tähän oman kunnan vahvuuksien esille nostamiseen ja markkinointiin panostetaan Parasta Rääkkylää –hankkeessa. Kuntastrategian toteuttamista parhaimmillaan.

Näin ulkopuolisin silmin sanoisin, että Rääkkylä on edullista asumista, luonnon kauneutta sekä rauhallista elämänmenoa arvostavan unelmapaikka. Silti lähellä niin hyviä lento- kuin rautatieyhteyksiä ja kaupunkeja. Miltä kuulostaisi etätyön tekeminen tai oma yritystoiminta upeissa järvimaisemissa? Nostaisin kauniin luonnon ja sen tuomat monet mahdollisuudet kunnan erityisvahvuudeksi niin asumisessa, matkailussa kuin yritystoiminnassa. Parin tuhannen asukkaan kunnan väkiluku tuplaantuukin loma-aikoina, mökkiläiset ja matkailijat näet viihtyvät näissä maisemissa.

Käyntini ajoittui tällä kertaa kuraisen ja loskaisen ”römppäkelin” aikaan, jolloin ohikulkevat maisemat eivät välttämättä silmiä hivele, eikä niitä juuri hämärältä edes erota. Haluankin ehdottomasti tulla uudestaan ja nähdä Rääkkylän kevät- ja kesäasussa sekä ruskan väreissä. Yhtenä päivänä kun ei luonnollisesti ehtinyt tutustua kuin murto-osaan. Käyntini keskittyi tällä kertaa kunnanviraston lähiympäristöön ja muutamiin muihin matkan varrella. Paikallisissa yrityksissä näkyi joulun lähestyminen. Kaamoksen torjumiseksi viriteltiin jouluvaloja tunnelman tuojaksi.

Nettisivujen selaamisen perusteella kunnassa on tarjolla monenlaista ohjelmaa ja harrastusmahdollisuuksia kunkin mieltymysten mukaisesti. Itselleni jäi mieleen tulevien käyntikertojen kohteiksi muun muassa Hakoniemen luova tila, Koivuniemi ja siellä erityisesti mosaiikkitaidekurssit, Paksuniemen satama-alue, Kihausfolk ja Kukkakuhhaus.

Eipä unohdeta sitä, että Rääkkylä on muutakin kuin kunnan keskusta-alue. Saaristokunnassa on useita vireitä kyliä, joiden nimistä voisi riimittää ja säveltää vaikkapa ”Rääkkyläräpin – kun sä tulet Rääkkylään, niin poikkea myös meillä, Jaamassa ja Sintsissä tai Haapasalmessa. Lisää löytyy maisemia ja luontoreittejä Niemisestä, Rasivaarasta ja Salokylästä. Vielä koukkaa Pötsönlahden kautta ja hei, saloista saadaan trio – Oravisalo, Rasisalo ja Varpasalo”.

Kyläyhdistysten toimijat ja maatalousyrittäjät kertovat mielellään kylien toiminnasta, tapahtumista ja potentiaalisista uuden kodin, yrityksen tai etätyön tekemisen paikoista Rääkkylään muuttoa harkitseville. Kyläyhdistysten yhteystiedot löytyvät netistä. Muuten, tuossahan voisi ollakin kuntamarkkinointi-ideaa, järjestetäänkö ensi kesän Kihausfolkin yhteyteen sävellys- ja sanoituskilpailu Rääkkylää mainostavalle musiikkikappaleelle?

Mikä tärkeintä ensi käynnilläni oli se, että minut kohdattiin ystävällisesti ja neuvottiin auliisti. Näillä kohtaamisilla kun on meille ihmisille iso merkitys. Kuka tietää, vaikka saavat minutkin houkuteltua muuttokuorman kanssa Rääkkylään. Tällaista freelancerin työtä kun voi periaatteessa tehdä missä tahansa. Täytyy myöntää, että kaamosunelmoijan kotisohva Rääkkyläläisessä järvimaisemassa hieman houkuttaa, jää nähtäväksi koukuttaako se. Parasta Rääkkylää –hankkeen viestintäagentiksi jo lupauduin.

Tähän loppuun vielä pikavinkit teille, jotka harkitsette Rääkkylää uutena yritys- tai asuinkuntana. Yrityksen perustamiseen, yrityskauppoihin, omistajanvaihdokseen tai yritystilojen ostamiseen tai vuokraamiseen liittyvissä asioissa saat asiantuntija-apua yhdeltä luukulta seudullisesta elinkeinoyhtiöstä (KETI Oy). Soita vaikkapa Parasta Rääkkylä -hankkeen projektipäällikkö Tanja Lamminsalolle (040 511 7447) tai kuntaan Raita Joutsensaarelle (040 105 3010). Siitä se oman unelman toteuttaminen lähtee liikkeelle.

Toivotan kaikille oikein tunnelmallista joulunalusaikaa sekä rauhallista joulua ja uutta vuotta.

Kristiina Strandman, Rääkkylän viestintäagentti
(www.kristiinastrandman.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti