8.11.2019

KITEELLÄ PAISTAA AINA AURINKO

Vasta Kiteelle töihin tultuani - tasan kolme kuukautta sitten tätä kirjoittaessani, muuten – sain kuulla, että Kesälahdella on ihan omanlaisensa, Laatokan myötävaikutuksella syntyvä lauhkea ilmastonsa, joka on suotuisa jopa näillä leveyksillä harvinaisempienkin kasvien viljelylle. Virallisen tiedon puutteessa luotan omiin havaintoihini väittäessäni, että ihana ilmanala ulottaa ainakin jossain määrin lonkeroitaan myös Kiteen kaduille. Mielipiteeni perustan siis vain ja ainoastaan siihen huomioon, että Kiteellä on hyvin usein kaunis sää.

Pendelöin töihin Joensuun kupeesta Kontiolahdelta. En ole aamuihmisiä, mutta matkaan on lähdettävä aikaisin, jotta olisin töissä säälliseen aikaan. Näin kellojen siirryttyä (vouhotus, josta voisin myös kertoa mielipiteeni) aamut ovat aina pimeitä eikä liikkeelle lähteminen innosta unesta vielä änkyräistä mieltä. Usein on pilvistä ja sataa tihuuttaa milloin mitäkin. 

Matkan edetessä tapahtuu kuitenkin jotain kummaa: pilvet väistyvät ja taivaanrannassa alkaa pilkottaa valoisa viiru. Kun tuntia myöhemmin käännyn kuutostieltä kohti Kiteetä, aurinko on kivunnut jo hyvän matkaa kohti puiden latvoja. Enää se ei ehdi häikäistä silmiä niin kuin vielä muutama viikko sitten, mutta se on todistettavasti edelleen olemassa – ja näkyy!

Päivät ovat Kiteellä selkeitä ja aurinkoisia. Kun elo-syyskuussa joskus saatiinkin välillä sadekuuroja, ne tulivat kunnollisina kaatomallin versioina eivätkä minään ankeana tihkuna. Ja jos ukkonen käväisi, se paukaisi kerralla oikein kunnolla ja meni nopeasti tiehensä. Sitten paistoi taas aurinko. On ja off - mukavaa.

Monina iltoina olen lähtenyt aurinkoiselta Kiteeltä vain suunnatakseni auton keulan kohti suttuisia pilviä ja - yllätys yllätys - epämääräistä sumutihkua. Ei aurinkoa, ei.

Syitä Kiteellä viihtymiseeni on lukuisia, mutta kaunis ilma on yksi ensimmäisenä huomaamistani paikallisista erikoispiirteistä. Jotenkin tuntuu, että Kiteellä paistaa aina aurinko. Sellaiseen paikkaan on mukava tulla töihin. Tai asumaan. Ja ehdottomasti lomareissulle!

Oletko huomannut saman?

Niina Mustonen, viestintäpäällikkö, Kiteen kaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti