4.1.2017

ONKO TOIMIVA YHDISTYKSESI POISTETTAVIEN LISTALLA?

Nyt noin 41 000 yhdistystä uhkaa poisto yhdistysrekisteristä. Yhdistysrekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristä toimintansa lopettaneita yhdistyksiä. Poistouhan alla olevat yhdistykset eivät ole tehneet mitään ilmoituksia yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen. 

Kiteellä poisto yhdistysrekisteristä uhkaa 123 yhdistystä Aploodi ry:stä Villalan maamiesseuraan. Rääkkylässä poistouhan alla on 59 yhdistystä Asutusliiton Rääkkylän yhdistyksestä Varpasalon maamiesseuraan. Tohmajärvellä poistettavia yhdistyksiä on 87 Akkala-Jouhkolan maamiesseurasta Värtsilän Urheilijoihin.

Poistettavien yhdistysten luettelo on mielenkiintoista luettavaa ja peilaa osaltaan yhteiskuntamme muutosta. Poistettavien joukossa on runsaasti oman aikakautensa puolueiden paikallisia yhdistyksiä, puolueiden, joita ei ole enää olemassakaan tai joiden nimi on muuttunut aikojen kuluessa. Paljon on myös nuorisoseuroja, maamiesseuroja ja pienviljelijäin yhdistyksiä sekä liikunta- ja urheiluseuroja. Mukana on monia yhdistyksiä, joiden nimi ei sano ainakaan minulle mitään. Mitä lienee tarkastanut Onkamon tarkastusyhdistys r.y.?

Mikäli yhdistys on poistettavien listalla, mutta sen toiminta jatkuu, nyt on viimeiset hetket ilmoittaa siitä Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tiedän, että Värtsilän myllymuseota hoitava Värtsilän kotiseutuyhdistys on jo laittanut tietonsa ajan tasalle yhdistysrekisteriin ja välttää näin rekisteristä poistamisen, mutta muutamien muidenkin yhdistysten pitäisi nyt toimia. Takarajaan 12.1.2017 on enää viikko!

Omalta kylältä poistettavien joukossa on maamiesseura, jonka tiedän ylläpitävän viljankuivaamoa ja muutenkin olevan aktiivinen. Tohmajärven Posliini ry osallistui ainakin joulumyyjäisiin ja Järventauksen Erä taisi täyttää äskettäin pyöreitä vuosia. Ja eikö Rääkkylän Hevosystäväin seurakin pitänyt juhliaan viime vuonna? Muista mielestäni toimivista jäi mieleen kansallispukujen tuulettelija Keski-Karjalan Kalevalaiset naiset.

Mikäli poistomenettelyssä mukana oleva yhdistys jatkaa toimintaansa, siitä tulee siis ilmoittaa kirjallisesti PRH:lle 12.1.2017 mennessä. Ne yhdistykset, joilta ei saada ilmoitusta toiminnan jatkumisesta, poistetaan tammikuussa 2017 yhdistysrekisteristä. 

Tarkemmat ohjeet, miten pitää toimia PRH:n sivuilla https://www.prh.fi/fi/asiakastiedotteet/2017/P_10563.html

Hyvää alkanutta vuotta!

Liisa Laasonen, kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti