5.2.2016

"KESKI-KARJALA EI KEHITY KESKITIETÄ KULKEMALLA"

Tänään käynnistyi seudullisen elinkeinostrategian uusiminen ensimmäisellä sparrauksella. Omalle porukalle jäi hyvin innostunut mieli tulevasta työstä – uusia ajatuksia ja näkökulmia nousi jo aloituskeskustelussa esiin. 

Alkuviikosta julkaistiin Timo Aron tutkimus alueiden elinvoimaindeksistä, jossa Keski-Karjala sijoittui huonoimman viidenneksen joukkoon Suomen seutukunnista. Vain Torniojokilaakso on meitä heikompi. 

Tulokset riippuvat luonnollisesti valituista mittareista, jotka Aron mukaan kertovat aluerakenteesta. Mittareina Aro käytti mm. bruttokansantuotetta, työllisyys- ja työttömyysastetta, keskituloja, huoltosuhdetta, verotuloja sekä kokonaisnettomuuttoa. Näillä mittareilla meillä ei siis kaksisesti mene. 

Keski-Karjalassa on paljon sellaista hyvää, jota ei voida oheisenkaltaisilla mittareilla mitata. Elämänlaatu esimerkiksi. Arki on helppoa, harrastaa voit melkein mitä vaan, palvelutkin pelaavat. Millä näitä mitataan? 

Mitä alueen elinvoima sitten tarkoittaa? Hyvinvointia, kasvua, kilpailukykyä, kannattavuutta, tuloksellisuutta, energisyyttä, ketteryyttä ja notkeutta muun muassa. Näin määrittelee Aro tutkimuksensa taustoissa. Tämän kevään aikana Keski-Karjalassa on mietittävä, miten seutumme elinvoima kasvaisi ja pystyisimme kasvattamaan yritysten ja työpaikkojen määrää. Mitä ovat ne linjaukset, joita elinkeinojen ja toimintaympäristön kehittämiseksi tavoitellaan – tuloksellisesti? 

Toivomme, että mahdollisimman moni osallistuu elinkeinostrategiatyöhön, jotta saisimme mahdollisimman paljon uusia näkemyksiä ja uusia avauksia. Uusiuduttava on, sillä ”entisellä tavalla saa vain entistä enemmän entistä”, kuten Petri Rajaniemi totesi tammikuisessa esityksessään elinkeinostrategian käynnistysseminaarissa. 

Työ käynnistyy työryhmissä helmikuussa ja kaikille avoin työseminaari järjestetään 13.4. Sinne joukolla mukaan!

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Ps. Ai niin otsikosta: se on MDI:n Janne Antikaisen twiitti sparrashetkemme tunnelmista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti