11.11.2015

MUU MAA MANSIKKA?

Keski-Karjalassa on erinomaiset mahdollisuudet opiskella ylioppilaaksi kahdessa lukiossa ja ammattiin Ammattiopistossa. Lisäksi toisen asteen koulutustarjontaa täydentävät Kiteen evankelinen kansanopisto, kaksi kansalaisopistoa sekä Keski-Karjalan yhteinen musiikkiopisto.

Mihin nuoria ohjataan?

Mutta tietävätkö yläasteelaiset ja heidän vanhempansa oman seudun opiskelupaikoista? Ja mihin jatko-opiskelupaikkaa miettiviä peruskoululaisia ohjataan hakeutumaan?

Muutama vuosi sitten oman lapsen ollessa yläasteella opo kehotti häntä hakeutumaan erikoislukioon Kuopioon. Samanlaista viestiä kuulee jatkuvasti muilta vanhemmilta. Muualla sijaitsevia erikoislukioita ja ammatillisia opintoja korostetaan. Eikä koulussa taideta juuri pohtia, onko lapsi valmis itsenäiseen elämään toisella paikkakunnalla, tai onko perheellä ylipäätään mahdollista kustantaa alaikäisen lapsen asumis-, elämis- ja koulukuluja, jos lapsi ei asu kotona? Muualle ohjaus on ymmärrettävää silloin, jos nuori haluaa alalle, johon Keski-Karjalassa ei kouluteta.

Poikkeuksellista yhteistyötä

Keskikarjalaiset oppilaitokset tekevät erittäin tiivistä yhteistyötä keskenään, mikä on poikkeuksellista valtakunnallisestikin. Kiteen ja Tohmajärven lukioilla on yhteistä kurssitarjontaa ja yhdessä ammattiopiston kanssa koulutetaan kaksoistutkintoon. Musiikkiopiston ja kansalaisopiston kursseilla voi täydentää lukion ja ammattiopiston tutkintoja.

Meillä on erinomaiset, puhtaat ja modernit tilat opiskella. Kiteellä on uusi lukiorakennus, samoin ammattiopiston Savikontien tilat on remontoitu nykyaikaisiksi. Ryhmäkoot ovat pieniä, jolloin opetus voi olla yksilöllisempää. Tohmajärven lukio tarjoaa ensimmäisen vuoden kirjat ilmaiseksi. Valmistuneet nuoret sijoittuvat hyvin työelämään ja jatko-opintoihin. Laadulliset asiat koulutuksessa ovat siis kunnossa.

Kansainvälistä meininkiä

Kansainvälisyys näkyy oppilaitosten arjessa ystävyyskouluvierailujen ja vaihtojen myötä. Esimerkiksi tänä syksynä oli Kiteen lukion vieraana ystävyyskoulun opettajia ja oppilaita Kanadasta. Tohmajärveläiset olivat juuri vaihdossa Hollannissa. Ammattiopiston opiskelijoilla on myös mahdollisuus vaihtoon työssäoppimisjaksoilla: opiskelijoita on ollut Irlannissa, Isossa-Britanniassa, Espanjassa, Alankomaissa, Unkarissa ja Kreikassa.

Miksi siis lähteä muuanne opiskelemaan?

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Kiteella on nykyaikaiset, uudet lukiotilat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti