Piuhan rakennusprojekti oli iso ponnistus ja vei voimavaroja kehittämistyöstä, joka olisi pitänyt olla käynnissä koko ajan rinnalla. Palveluita piuhan päälle tarvitaan, jotta investointi olisi ja tuntuisi kannattavalta. Käyttäjänä sanon, ettei sitä enää antaisi pois. Yhdellä yhteydellä pelaa talon kaikki vempeleet kolme tietokonetta, kaksi telkkaria, kolme älypuhelinta ja tabletti. Samaa mieltä on suurin osa nyt 750 käyttäjästä.
Tänään puhutaan kaikkialla digistä. Se tulee eikä sille voida mitään. Tullessaan se tuo paljon hyvää: tehokkuutta ja palveluita lähemmäksi. Toisessa vaakakupissa on kaikkien mahdollisuus olla mukana tasavertaisesti uuden teknologian käyttäjänä. Tarvitaan opastusta ja neuvontaa, mutta ennen kaikkea arkielämän järkeviä ja helppokäyttöisiä sovelluksia. Tarvitaan myös hieman rohkeutta, reippautta käyttämiseen. Esimerkkinä ovat lapsemme ja lapsenlapsemme, joille mikään digiin liittyvä ei tunnu olevan vierasta.
Enää ei tarvita raskasta tietokonemötikkää tuvan nurkkaan, vaan monet asiat hoituvat älypuhelimella ja tabletilla. Sekin on huomattu, ettei sovellusten paras kehittäjä ole nörtti, vaan arkisessa työssään oivalluksien kautta tekniikkaa hyödyntävä. Turvattomalle vanhukselle kuvayhteys tuo turvaa ja helpottaa kiireisen kotipalvelutyöntekijän ajankäyttöä. Meillä on paljon valmista, jota voidaan käyttää jo nyt hyödyksi. Skype on arkipäivää monelle läheisten yhteydenpidossa ja WhatsApp mahdollistaa pikaviestit, mutta myös erinomaisesti kuuluvan puhelinyhteyden netin kautta.
Rääkkylässä käynnistyvä Piuhasta Palveluksi -hanke starttaa ja avaa oven digi-maailmaan perjantaina 20.11. DigiRääkkylä-tapahtumassa. Videoasiointi uutena kunnan palveluna käynnistyy yhteydenotolla kansanedustaja Kari Kulmalaan. Mummolasovellus on ikäihmiselle suunnattu helppokäyttöinen tablettiversio, joka on testattavana tilaisuudessa ensimmäistä kertaa. Nettikauppa kasvaa maailmassa valtavin harppauksin. Onko siinä ratkaisua paikallisten tuotteiden markkinointiin? Yrittäjät ovat omien kiireittensä keskellä ymmällään, missä ja miten some-maailmassa tulee olla näkyvissä. Löytykö digiassarista apua somettamisen saloihin?
Tammikuussa jatketaan DigiRääkkylää järjestämällä nuorille pelaajille lanit Niemisen Urheilutalolla. Mukaan odotetaan paikallisten nuorten lisäksi myös osallistujia naapurikunnista. Tapahtumaa järjestää Piuhasta Palveluksi -hanke yhdessä kunnan nuorisotoimen, Rääkkylä 4H:n ja alueen kyläyhdistyksen kanssa.
Raita Joutsensaari, kehityssihteeri
DigiRääkkylän ohjelma 20.11.2015 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti