8.10.2018

RIEMULLA KAAMOKSEN YLI

Kaunis, kuulas lokakuun alun aamu, pakkastakin 3 astetta ja tuhansittain ja tuhansittain lintuja muuttomatkaa käynnistämässä. Siinä se vain kesä meni ja pimeä talvi edessä…

Ajatus voisi laittaa jonkun jo synkistelemään, mutta eipä kaikkia. Eilen tapasin pitkäaikaisen tuttavan ja hän kertoi olevansa täysin syksyihmisiä. Oli oikein intoa ja tekemisen riemua täynnä. Kertoi jo ensi vuoden syksylle olevista kuvioista, joiden valmistelut ovat hyvällä mallilla, aikanaan kun on lähdetty liikkeelle. Häntä kuunnellessa tuntui iloisuutta ja virtaa siirtyvän ihan itsellekin. 

Ja näinhän se on. Ihminen olemuksellaan ja tarmollaan voi tuoda energiaa toisillekin ja tulosta syntyy.

Vilkastumista yrityselämässä on alkusyksyn aikana ollut selvästi havaittavissa. Seutukunnan ulkopuolelta yksi yrittäjä totesi, että vaikka ”pahhaa tekkeekin tunnustaa, niin on sanottava, että Keski-Karjalassahan taitaa olla hyvvee pöhinee käynnissä”.

Ketin yritysneuvonnassa on kyllä asiakkaita riittänyt: on ollut uuden yritystoiminnan aloittajia, omistajavaihdoksia, starttirahan ym. rahoitusten hakemisia. Kiteellä uusi elinkeinopäällikkö on myös päässyt mainioon vauhtiin ja monenlaista viritelmää on lähtenyt liikkeelle. Työttömyyttä seudulla on vaan tilastojen valossa liikaakin, vaikka toisaalta joillakin aloilla on työvoimapulaa.

Kaavoihin kangistuminen ja rutiinit vievät tunnetusti virtaa tekemisiltä. Uudet kokeilut, oppiminen ja onnistumiset voivat taas synnyttää sellaista tekemisen hehkua ja intoa, joka kantaa kaamoksen yli. 

Kysypä muuten aamulla itseltäsi, mitä voisin tehdä tänään toisin? Siis muutakin kuin jäädä kotiin… Paljon puhutaan kokeilukulttuurin edistämisestä, mutta vähempi taitaa löytyä käytännön esimerkkejä. Rohkeuttahan se hieman vaatii, kun kokeilu voi joskus epäonnistuakin. Mutta se onnistumisen riemu, kun palaset loksahtavat paikalleen! Sitten taas jaksaa porskuttaa eteenpäin, vaikka pari pienempää takapakkiakin tulisi.

Tietokoneita, tabletteja ja mobiililaitteita käytetään usein puolitehoisesti. Ominaisuuksia niissä ja niiden ohjelmissa olisi vaikka kuinka hyödyntää, mutta kun on opittu tekemään sillä yhdellä tavalla… Vaan nytpä olisi tarjolla hyvä keino opetella se toinenkin tapa ja saada työintoa lisääviä onnistumisia. Parin viikon päästä (23.10.) saat kelpo annoksen lisäoppia Office 365 -toimisto-ohjelmasta ja siihen liittyvästä pilvipalvelusta, kun ilmoittaudut mukaan Ketin kotisivuilla. Sieltä löydät muitakin ajankohtaisia teemoja ja tilaisuuksia, joista voi löytyä bisneksiin uusia oivalluksia.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti