21.8.2018

PIMEYDESTÄ VOIMAA MATKAILUUN

Kiersin kesän aikana seutukuntaa ristiin rastiin tapaamassa matkailu- ja yhdistystoimijoita matkailun kehittämisen merkeissä. Turhan usein sain kuulla paikallisten suusta, että matkailijalle ”täällä ei oo mittään”. 

Ymmärrän, että Kiasmat ja kansallispuistot Keski-Karjalasta puuttuvat, sille ei voi mitään. Kyseinen ”täällä ei oo mittään” –ajattelumalli ei kuitenkaan voi kantaa pitkälle, jos halutaan kehittää matkailupalveluita ja houkutella lisää matkailijoita alueelle. Parempi on keskittyä siihen mitä täällä on, ja kuinka sen voi kääntää voimavaraksi ja sitä kautta alueen vetovoimaksi. Näin syksyn tullen yhdeksi vetovoimatekijäksi voi nostaa pimeyden.

Yöllisen tähtitaivaan näkeminen täydessä loistossaan ilman valosaastetta on elämys, jonka näkemiseen yhä harvemmalla on mahdollisuus. Suurkaupungeissa syntyneet ja ikänsä eläneet eivät ehkä koskaan ole nähneet linnunrataa yöllisellä taivaalla. Tästä kumpuaa yksi matkailun uusimpia trendejä, pimeysmatkailu, englanniksi dark sky tourism. 

Käydessäni viime vuoden syyskuussa Kanadan Ontariossa matkailemassa usea leirintäalue mainosti kohdettaan hyvänä tähtienkatselu- ja kuvauspaikkana ruska-aikaan. Mieleenpainuvimmaksi hetkeksi matkaltani jäikin linnunradan näkeminen paljaalla silmällä järven rannalta täyden pimeyden vallitessa. Silloisessa kotimaassani Hollannissa siihen ei olisi ollut mahdollisuutta. 

Jotta alueen voimavara voidaan valjastaa matkailutuloa tuottavaksi asiaksi, täytyy vetovoimatekijöitä osata tuotteistaa helposti ostettaviksi kokonaisuuksiksi. Lightpollutionmap.info-sivuston mukaan Keski-Karjalassa taajamien ulkopuoliset alueet näyttävät olevan otollisia pimeyden ihailuun.  

Pimeysmatkailutuotteena voisikin toimia opastettu retki, jossa viedään asiakkaat ennalta kartoitettuihin valosaasteelta vapaisiin paikkoihin ja kerrotaan samalla tähtitaivaan tähdistä. Opastuksessa voidaan antaa vinkkejä myös tähtitaivaan valokuvaamiseen. Reissu voisi päättyä kahvitteluun ja jutusteluun nuotiopaikalle, jossa ainoana valona toimii nuotiosta nouseva tuli.

Pimeyden juhlimiseen voisi liittää myös pimeysfestarit markkinoimaan alueen otollisuutta pimeyden ihailuun. Vuodenaikojen vaihtelut ja pimeys antavat inspiraatiota myös alueen runsaalle taide- ja kulttuuritarjonnalle, jonka vuoksi ne soveltuvat hyvin osaksi festarikokonaisuutta. Rääkkylästä löytyykin jo syysiltana toteutettava taidevaellus.  Vetovoimaisena tapahtumana pimeysfestarit toisivat alueelle myös kaivattua matkailutuloa kesäsesongin ulkopuolelle. 

Hanna Ikonen, matkailuasiantuntija

Matkailuliidejä Keski-Karjalaan –hankkeen tavoitteena on synnyttää uusia, innovatiivisia ja omaleimaisia matkailun tuote- ja ohjelmapaketteja yhdessä matkailuyritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti