5.12.2017

ONNI ELÄÄ SUOMESSA

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on lopuillaan. Juhlavuoteen liittyviä tapahtumia ja tilaisuuksia on eri puolilla Suomea ollut jo pitkin vuotta ja itsenäisyyspäivää vietetään varmasti joka kunnassa tavallista juhlavammin. Aihetta onkin juhlia – onhan Suomi on lähes kaikilla mittareilla mitattuna yksi maailman parhaita maita asua ja elää.

Suomalaiset ovat saaneet rauhassa rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaamme keskeytyksettä jo yli 70 vuotta ja tulokset ovat tosi hyvät. Meillä on oma, vahva kulttuuri ja arvopohja, jossa perusajatus on toisen kunnioittaminen. Meillä on vapaus ajatella, puhua ääneen, kirjoittaa, harrastaa, opiskella. On vapaus valita asuinpaikka ja työ. 

Meillä on turvallista. Ei tarvitse pelätä kadulla ammuskelua tai mielivaltaisia pidätyksiä mielipiteiden tai uskonnon vuoksi. Jokapäiväinen elämä on vaivatonta. Palvelut pelaavat vauvasta vaariin. Jokainen lapsi pääsee ilmaiseksi kouluun, puhdasta vettä tulee hanasta ja sähköä johtoa pitkin. Teitä pitkin voi ”posottaa” autolla ja ruokaa ja tavaraa riittää kaikille. Suurimmalla osalla meneekin - ainakin aineellisesti - paremmin kuin koskaan, mutta liian paljon on myös niitä, joilla on puutetta rahasta ja monista välttämättömistä asioista. 

Näin itsenäisyyden juhlavuonna on hyvä miettiä, mitä edelliset sukupolvet ovat hyväksemme tehneet tavoitteena, että seuraavilla sukupolvilla olisi turvattu toimeentulo ja helpommat oltavat. 30-luvun pula-ajoista on selvitty, samoin kaikin puolin raskaasta sota-ajasta. Sodan jälkeinen uudelleenrakentaminen ja evakkojen asuttaminen sotakorvauksineen vaativat vanhemmiltamme ja isovanhemmiltamme ahertamista päivästä toiseen taistelussa väsymistä, puutetta ja vaivoja vastaan. Olkaamme kiitollisia edellisille sukupolville tästä ihanasta, maailman parhaasta asuinpaikastamme! 

Näin joulun alla on myös hyvä muistaa, ettei onni, onnellisuus ole tavaroiden paljoudesta kiinni, vaan siitä, että välitämme toisistamme, annamme aikaa toisillemme ja muistamme myös avun tarpeessa olevia.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun alusaikaa!

Liisa Laasonen, kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti