18.8.2017

LÄHELTÄ NÄKEEKIN KAUAS

Kun suunnittelin kesätyön jälkeistä kesälomaani, mietin maisemanvaihdosta. Mielessäni olen pyöritellyt monia vaihtoehtoja kaukomatkoista Tallinnan-risteilyihin. Kateellisena olen seuraillut ystävieni sosiaalisen median päivityksiä lämpimistä ja aurinkoisista kaukokohteista. Kesätyöni Kiteen matkailuneuvojana on kuitenkin saanut minut miettimään, miksi mennä merta edemmäs kalaan? Löytyyhän omiltakin kulmilta paljon mukavia kohteita, joista suurin osa on omalta kohdaltani vierailematta. Jo pikaisen pohdinnan jälkeen löysin monia muitakin syitä, miksi maakuntamatkailu olisi kaukomatkailua parempi vaihtoehto. 
Ensimmäisenä teemana mieleeni nousi ekologisuus: käymisen arvoisia kohteita löytyy jo pyöräilymatkan päästä, kun silmänsä pitää auki. Julkiseen liikenteeseen turvautuminen voi olla hieman haastavaa, mutta myös omalla autolla ajo sallittakoon, etenkin kun kyytiin nappaa autollisen innokkaita kanssamatkustajia!
Monesti kuulee sanottavan jo kuluneenkin fraasin, “aika on rahaa”. Siksi on hyvä tiedostaa, että maakuntamatkailu on myös ajankäytöllisesti erittäin taloudellista, sillä matkustaminen lähemmäs ei kestä kauan. Mielestäni on mukavampaa istua päivästään pari tuntia autossa tai junassa matkaa tehden ja viettää enemmän aikaa kohteessa kuin koko päivä lentokoneessa.

Näen itse tärkeänä asiana myös lähipalveluiden ja –ruokien tukemisen. Mikä olisikaan parempi tapa tuoda henkilökohtaisilla valinnoillaan elinvoimaa lähikulmille kuin käyttämällä oman alueensa palveluita. Jos tuntuu siltä, että kaikki oman maakunnan kohteet ovat tuttuja ja tylsiä, voi hurja sielu suunnata katseensa naapurimaakuntaa kohti!

Pohdiskeltuani kaukomatkan ja maakuntamatkailun välillä tulokseen päätyminen oli melko helppoa: matkaan mieluummin lähelle. Asiakkaiden kehuessa kesäteattereita, käyntikohteita ja ravintoloita pohdin vain sitä, että lähellä on paljon ihania paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt. Seuraava tavoitteeni onkin etsiä muutama mielenkiintoinen kohde kotikulmilta, ja tutustua niihin ajan kanssa!

Mielestäni maakuntamatkailussa olisi myös oiva markkinarako Keski-Karjalan kokoiselle alueelle. Miksemme brändäisi ”loma lähellä” –paketteja, joissa yhdisteltäisiin jokaisen kunnan parhaat puolet? Niitä mukavia kohteita kun riittää.

Susanna Haverinen, yhteiskuntatieteiden yo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti