30.8.2016

TAHTOMALLA SAA JA TEKEMÄLLÄ PÄRJÄÄ

Matkailu avartaa. Sen saimme kokea, kun kävimme valtuustoretkellä. Matka suuntautui Keiteleen ja Kyyjärven kautta Seinäjoelle ja sieltä Jalasjärvelle ja edelleen Jyväskylään ja Juvalle. Saimme kuulla kolmen kunnan kuulumisia, tutustua kahteen kauppakeskittymään ja yhteen kehitysyhtiöön. Myös vierailut neljässä eri yrityksessä olivat antoisia. Mutta mitä jäi päällimmäisenä kuntavierailuista mieleen?

Keitele on ollut jo kahtena vuonna peräkkäin yrittäjien yritysilmastokyselyssä Suomen paras arvosanalla 8,6. Ja vastausprosenttikin on tosi hyvä: 40 % yrittäjistä! Asukkaita kunnassa on vajaat 2400, mutta usko tulevaisuuteen on vahva. Yritykset ja elinkeinot ovat päätöksenteon keskiössä ja tulokset hyviä: työpaikkaomavaraisuus on 122 %. Suurin työllistäjä on Keitele Forest

Omien yritysten palveluja käytetään, jos vain suinkin mahdollista. Perunat saadaan hankittua lähikulmilta, kun kilpailutuksessa ehtona on toimitus kuorittuna tietyssä ajassa. Päivähoitokin joustaa yritysten kiiretilanteiden mukaan. Kolme nuorten ikäluokkaa vuosittain työllistetään paikkakunnan yrityksiin maksamalla yrityksille kesätyöllistämistukea. 

Yritysten ja kunnan yhteístyö on mutkatonta. Kunnanjohtaja käy yrittäjäyhdistyksen hallituksen kokouksissa ja elinkeinoasiamieskin, jos vain ehtii. Yrittäjien puheenjohtaja ja kunnanjohtaja tapaavat lähes päivittäin, mitä helpottaa se, että toimipaikat ovat kadun vastakkaisilla puolilla. Luottamushenkilöiden ja kunnan johdon välillä vallitsee luottamus. Päätöksenteossa pyritään asioiden nopeaan käsittelyyn, ettei yrittäjän into ehdi laantua. 

Kyyjärvi on myös kunta, joka ei ole jäänyt voivottelemaan, vaan ottanut aktiivisen kehittämisotteen. Kunnassa on asukkaita vain noin 1400, mutta silti he ovat uskaltaneet rakennuttaa kauppakeskus Paletin, jossa kunnan omistusosuus on 72 %, Parhaillaan on menossa uuden koulukeskuksen rakentamisprojekti, jonka kustannusarvio on 7 miljoonaa euroa.Shellin huoltoasemakin oli kunnan rakennuttama ja sitten myyty yrittäjälle. On vuorohoitoa tarjoava päiväkoti, oma terveysasema ja palvelutalo, jossa uima-allas.  

Kyyjärveltä jäi mieleen yksimielisyys ja yhteisöllisyys. Kunta on mukana valokuituprojektissa ja valokuitu on vedetty lähes joka taloon. Ja sitä hyödynnetään aktiivisesti. Kuntalaisten tiedon lähteenä on NopolaNews-verkkolehti, johon tiedontuottajina toimivat kunnan, seurakunnan ja Kyyjärven Kyvyn lisäksi kaikki yhdistykset. Toimittajakuntaa on lähes 100 henkeä. Valtuuston kokoukset ovat netissä, samoin jumalanpalvelukset.

Seinäjoen kehitysyhtiön missio on: "yritysten menestystä varten". Seinäjoki onkin monella mittarilla 2000-luvun menestyjiä. Kaupunki panostaa erityisesti suurtapahtumien saamiseksi kaupunkiin ja on siinä hyvin onnistunut. Toiminta on isoa ja ”komiaa”. Seinjoella tehdään eikä vain tuumata.

Juvalla ollaan Juva-puoluetta, kun lähdetään edustamaan kuntaa maakuntatasolle tai muualle kunnan ulkopuolelle. Asukkaita on 6500. Elinkeinoihin ja yrittämiseen on panostettu pitkäjänteisesti ja sen tuloksena, huolimatta rakennemuutoksen viemistä maatalouden, puusepänteollisuuden ja kirjapinon työpaikoista, työttömyysprosentti on vain noin 15 %. Valtatie 5 tuo noin 100 työpaikkaa, mutta elintarvikkeiden jatkojalostus on ”se jokin”. 

Kärkiyritys on Salico Oy, jonka kautta erilaiset Strax-salaatit matkaavat ympäri Suomen suurkeittiöihin ja hotelleihin. Osan raaka-aineista yritys saa paikallisilta tai lähialueen tuottajilta, joten salaatin ympärillä on yhteensä parisataa työpaikkaa. Toki epäonnistumisiakin on ollut vuosien saatossa, mm. kalkkunayrityksen konkurssi, mutta senkin hallin kunta osti ja nyt siellä toimii Kruunu Herkku -niminen yritys. Kehitystyötä tehdään kaiken aikaa: jonain päivänä Juva ehkä tunnetaan tryffeleistään.

Lopuksi tiivistetysti Seinäjoen kehitysyhtiö Inton tapa toimia malliksi meillekin Keski-Karjalassa: Kuuntelen aktiivisesti, innostan uuteen, tartun toimeen ja kokoan voimat.

Liisa Laasonen, kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti