3.8.2016

IHANA SYKSY?

Kesä on melkein jokaiselle suomalaiselle sellainen vuodenaika, jota odottaa eniten. Kesävaatteet kaapista käyttöön, rento meininki päälle ja hymy naamalle. Iloisia ihmisiä aurinkoisella kadulla ilman huolen häivää. Mutta, Suomessa on neljä vuodenaikaa ja kohta alkaa syksy. Onko siis odotet-tavissa mitään mukavaa? Räntää, loskaa, liukkautta, pimeyttä, harmautta, synkkyyttä.

Laulussa sanotaan, että ”Sitä saa, mitä tilaa...” Voisiko syksylle tehdä toisenlaisen tilauksen? Säi-hin ei taida voida hirveästi vaikuttaa ja uskomusvälinevalikoimassa ei taida löytyä kuin sadetanssi ja sitä lajia taitaa riittää ihan tilaamattakin.

Omalla asenteella voi asioihin vaikuttaa paljon. Voiko omaa asennetta muuttaa? Ja mitä asenteita omasta työkalupakista löytyy? Tarjolla on nuivaa, ikävää, synkkää. Sanojahan voi lieventää ja näin myös niiden merkitys lievenee eli tarjolla olisi nyt nuivahkoa, ikävähköä ja synkähköä. Ei kuulosta kovin valoisalta nämäkään. Entäs jos ottaisi ihan uusia sanoa käyttöön. Huippukivaa, ihquu, tajuttoman hienoo? Nyt mentiin sitten ällöpositiiviseen suuntaan.

Lapset katsovat luontaisesti asioita aika neutraalisti, jopa positiivisesti ja innostuvat. Voisiko siel-tä ottaa aikuisetkin oppia? Jos vettä sataa kaatamalla, voisi ajatella, että mitenköhän pitkälle tuosta rapakosta lentäisi loska, jos siihen hyppäisi? Ensilumen aikoihin voisi miettiä, että mitähän uusi naapuri ajattelisi, jos heittäisin sitä lumipallolla? Kylmässä nenä vuotaa koko ajan, entäs jos en pyyhkisi ollenkaan vaan antaisin sen vuotaa leualle asti?

Tasapaino pitäisi varmaankin löytää. Kun kerran asutaan tällaisessa maassa, pitää keksiä jokaiselle vuodenajalle jotain mukavaa ja innostavaa ajattelemista ja tekemistä. Syksyllä kukaan ei juuri näe, miten sotkussa hiuksesi ovat tai rypyssä vaatteet. Voi rauhassa painaa pipon päähän ja kulkea hämärässä eteenpäin. Huono sää on hyvä syy joko jäädä sohvalle ajattelemaan, lähteä kirjastoon tai ostoksille. Sää voi estää ulkoilun, mutta josko ottaisi sieltä sohvan takaa ne pölyiset käsipainot ja jumppaisikin kotona? Ja mitä kursseja sitä olikaan tänä syksynä opistoilla tarjolla?

Tilauksessa mukava syksy, kiitos!

Satu Juntunen, hallintosihteeri

PS. Iltalento Kitteelle –tapahtuma 30.9. voisi tuoda valoa syksyyn. Nähdäänkö siellä?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti