25.4.2016

HOVIT JA MAALAISKARTANOT KESKI-KARJALAN MATKAILUN BRÄNDIKÄRJEKSI?

Kuva: Jarno Artika
Pohjois-Karjalan matkailun kasvuohjelmassa tehdään tämän kevään ja kesän aikana Savikon alueelle painottuva alueellinen kehittämis- ja toimintasuunnitelma. Tavoitteena on katsoa tulevaisuuteen – siis siihen, mitä matkailussa tulevaisuudessa Kiteellä ja Keski-Karjalassa tapahtuu. Savikon alue liittyy vahvasti Keski-Karjalassa esiin nousseeseen hovi- ja kartanoteemaan.

Hoveja ja maalaiskartanoita on alueellamme yllättävän paljon, ja monet niistä ovat jo valmiiksi matkailukäytössä. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi vanhojen rakennusten historialliset Jouhkolan Hovi, Koivikon Kartano, Savikon Kartano sekä uudemmat tulokkaat Suomen Pietarhovi, Kiteenhovi ja Pajarinhovi. Kaikilla näillä taustatarinassaan paikallinen perinne.

Nyt joku teistä kysyy, että entä lomamökit? Eikö niitä kuitenkin ole enemmän? Lomamökit ja lomamökkiyrittäjät ovat Keski-Karjalan matkailun selkäranka. Matkailullisella brändillä haetaan kuitenkin jotakin sellaista, millä alue erottuisi maakunnallisesti, valtakunnallisesti ja mielellään myös kansainvälisesti. Suomi on täynnä lomamökkejä erilaisten vesistöjen äärellä – kuinka me erotumme muista?

Testasin kevään messuilla sanaparia ”hovi ja maalaiskartano” keskusteluissa messuasiakkaiden kanssa. Teema herätti monissa asiakkaissa positiivista kiinnostusta seutuamme kohtaan ja usein sain asiakkailta myös joukon täsmennystä vaativia lisäkysymyksiä. Olemme matkailuyrittäjien kanssa valmistelleet aiheeseen sopivaa pyöräilytuotetta, joka toteutetaan nyt ensi kesänä ensimmäistä kertaa. Retkestä on elokuun alussa yksi takuulähtö. Lisätietoja löydät täältä

Keski-Karjala ansaitsee oman matkailullisen kärkiteemansa, sillä monille alueemme on melko tuntematon – jopa oman maakuntamme sisällä. Teema olisi ainutlaatuinen myös Pohjois-Karjalassa, profiloituuhan Ilomantsi esimerkiksi ortodoksisuuden ja sotahistorian ympärille sekä Pielisen Karjala kansalaismaisema Kolin, Bomban karjalaiskylän ja monipuolisen luontomatkailun kautta. 

Hovien ja maalaiskartanoiden Keski-Karjala ­- miltä kuulostaa?

Anna Jetsu, yrityskehittäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti