4.4.2014

ÄLÄ MENETÄ USKOASI VENÄJÄÄN!

Venäjän kanssa yksi asia on varma: mikään ei ole varmaa tai pysyvää. Kun Venäjän talous kasvaa, se kasvaa vauhdilla, kun se hidastuu, se pysähtyy kokonaan (yleensä ei pitkäksi aikaa). Kurssimuutokset ovat myös nopeita. Tähän toimii pienen lapsen vanhemmille annettu vinkki: kun huomaat lapsella olevan jonkin päivärytmin, lapsi muuttaa sitä. Kun kuvittelet Venäjän toimivan samoilla säännöillä kuin muutkin, huomaat pian erehtyneesi.

Paljon uutisoitu ja rajaseudulla näkynytkin ilmiö on venäläisten turistien määrän väheneminen. Tähän on todennäköisesti useita syitä: ruplan kurssin äkillinen huononeminen (venäläiset matkailijat seuraavat tilannetta), myös olympialaiset kiinnittivät monet venäläiset television ääreen. Ukrainan tilanne vaikuttaa seudun kävijöihin lähinnä ruplan kurssimuutoksen kautta. Myös vähäluminen talvi vaikuttaa matkailijoiden määrään. Näiden yhteissumma näkyy Keski-Karjalassakin.

Ukrainan kriisi on näkynyt mediassa. Kuten aina, uutisissa Venäjä näytetään pahiksena ja länsimaat hyviksinä. Ukrainalle aikoinaan luovutettu Krim on  nyt osa Venäjää kansanäänestyksen perusteella. Nyt mediassa pelotellaan Venäjän seuraavilla liikkeillä. Ei kuitenkaan pidä uskoa kaikkea, mitä lukee. Todellisuutta on vaikea hahmottaa, sillä propagandaa tehdään molemmin puolin rajaa. Skandaalit ja provosoivat otsikot myyvät.

Markkinointia Venäjälle kannattaa tehdä etenkin nyt, sillä kriisien seurauksena lähimatkailu on taas kiinnostavaa. Jos ruplan kurssin heikkenemisen takia ostosmatkailu väheneekin, jatkuu lomamatkailu. Edullinen majoitus kiinnostaa ja sehän on Keski-Karjalankin voimavara. Meillä majoittuminen ei maksa maltaita, on edullisia harrastusmahdollisuuksia ja kaunista luontoa.  Ehkäpä venäläisetkin innostuvat taas investoimaan vahvemmin ulkomaille, kun saivat muistutuksen ruplan arvon epävakaudesta.

Keski-Karjalassa on totuttu näihin Venäjän 5-7 vuoden välein toistuviin kriiseihin. Yhteistyö henkilötasolla jatkuu, vaikka poliitikot kinastelevatkin. Ei yksittäisen ihmisen elämään loppujen lopuksi paljon Moskovan tai Washingtonin kinat vaikuta, vaikka media yrittääkin meidät toisin saada uskomaan.

Maaliskuussa jo kerrottiin rajanylitysten määrän kasvaneen (jopa viimevuotisista).

Venäjän kaupassa (tapahtui kauppa kummalla puolen rajaa tahansa) pitää muistaa pitkäjänteisyys. Kun maali on selkeänä näkyvissä, eivät pienet heilahdukset kurssissa tai ostosmäärissä siihen vaikuta.
 
Sini Hukka, yritysneuvoja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti