12.1.2014

PETTYMYKSIÄ JA ILONAIHEITA

Vuosi on jälleen vaihtunut: vuoden vaihde on aina taitekohta, jolloin tarkastellaan menneen vuoden tekemisiä ja aikaansaannoksia ja samalla jo käynnistellään uuden toimintaa.

Viime vuoden suurimpia pettymyksiä seudullamme oli Ekokemin jätteenpolttolaitoksen peruuntuminen aivan viime metreillä. Muutenkin Puhoksen teollisuusalueen uusinvestoinnit antavat edelleen odottaa itseään, vaikka monta isotöistä ja pitkäaikaista neuvottelua on ollut ja on yhä meneillään. Tuotannollisen teollisuuden tulevaisuuden näkymät ovat valtakunnallisesti ja koko Euroopan alueella erittäin haastavia. Taantuma on vienyt Suomesta tuhansia työpaikkoja erityisesti tuotannollisesta teollisuudesta. Joka tapauksessa työ Puhoksen kehittämiseksi jatkuu ja useita neuvotteluja on menossa uusien yritysten saamiseksi alueelle!

Yritysten houkuttelu on muillakin aloilla ollut tikkuista: esimerkiksi valtakunnallisia kauppaketjuja on ollut mahdoton saada innostumaan Kiteestä liikepaikkana. Olemme kuulemma liian pieni alue ketjujen liikepaikkasuunnitelmissa, vaikka kuinka perustelisi vakituisen asukasmäärän lisäksi kesäasukkailla ja jatkuvasti kasvavalla venäläisten turistien potentiaalilla. Onneksi 9-tien varret Tohmajärvellä innostavat enemmän myös uusia sijoittujia: viime vuoden 1,6 miljoonaa rajanylittäjää kertoo tarkasti tavoitettavissa olevan asiakasmäärän. Kauppakeskuksen suunnittelu etenee Tohmajärvellä varmasti tämän vuoden aikana.

Iloista kerrottavaa on myös se, että yrityksiä perustettiin viime vuonna Keski-Karjalassa lähes 30 enemmän kuin yrityksiä lopetettiin. Patentti- ja rekisterihallituksen sekä verottajan tietojen mukaan meillä perustettiin 74 yritystä ja 46 yritystä lopetti toimintansa. Uudet yritykset syntyvät pääasiassa palvelualoille. Palvelut ovatkin seutumme suurin työllistäjä, sillä työpaikoistamme jo 60 % on palveluissa. KETIn avustuksella uusia yrityksiä synnytettiin yli 50, joten neuvonnallamme on merkittävä rooli yritysten alkutaipaleella.

Mitä sitten alkanut vuosi tuo tullessaan? KETIn perustyö uusien yritysten ja työpaikkojen luomisessa, olemassa olevien yritysten kehittämisessä ja seudun markkinoinnissa jatkuu entiseen malliin. EU:n ohjelmakausi on vaihtumassa, mikä tarkoittaa siirtymäkautta projektirahoitteiseen työhön. Tämän vuoden aikana suunnitellaan - ja toivottavasti jo käynnistetäänkin - uusia hankkeita, joilla yritystoimintaa ja sen edellytyksiä kehitetään edelleen seudun todellisista tarpeista lähtien ja elinkeino-ohjelmaan pohjautuen.
 
EU-rahoitteiset projektit ovat näköjään tulleet jäädäkseen, joten ne ovat yksi väline alueen kehittämisessä. Ja on myös muistettava, että jokainen itse sijoitettu euro tulee alueelle moninkertaisena takaisin: yhdellä omalla eurolla saa parhaimmillaan kolme-neljä euroa alueen ulkopuolelta. Vipuvaikutus on siis melkoinen! Siksi myös kuntiemme pitäisi pystyä rahoittamaan kehittämistyötä jatkossakin, vaikka kuntatalous on todella tiukalla. Työtä ja resursseja tarvitaan, jos mielitään säilyä elossa yhä kovenevassa kilpailussa asukkaista, työpaikoista ja yrityksistä.
 
Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti