17.1.2013

VETOVOIMA LUO ELINVOIMAA

Postitin viime viikolla lähes 400 kirjettä eteläisessä Suomessa asuville entisille keskikarjalaisille. Kutsuin takaisin seudullemme.

Millä sitten houkutella? Viime vuosien riitely ja vääntö erilaisissa yhteistyökuvioissa on vienyt aiempaa yhteistyötaitoisen mallioppilaan mainettamme.
Onko seutumme vetovoimainen, haluavatko ihmiset tänne muuttaa? Mitä me itse kerromme omasta seudustamme? Seudun maine näkyy sen vetovoimaisuudessa, kun houkutellaan uusia asukkaita tai yrityksiä. Huono maine ja huono asioiden hoito karkottavat asukkaita ja yrityksiä, hyvä houkuttaa. Vetovoima luo elinvoimaa.
Seudun maine kaipaa hyviä tekoja
Keski-Karjalassa tarvitaan uskoa omaan seutuun. Toisaalta uskon takana pitäisi olla tekoja. Sellaisia tekoja, jotka auttavat seutuamme säilymään elinvoimaisena.
Maine syntyy teoista. Jokainen seudun asukas, virkamies ja päättäjä markkinoi seutua omilla teoillaan ja puheillaan. ”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas” pätee tässäkin. Seudullamme on paljon hyvää, kun sen vain muistaisimme puheissammekin. Eikä tämä tarkoita sitä, että epäkohdat pitäisi lakaista piiloon. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa myönteiseen ilmapiiriin.
Usko tulevaisuuteen näkyy rakentamisena
Onneksi seudulla näkyy merkkejä tulevaisuuden uskosta. Useat meneillään ja tulossa olevat rakennushankkeet kertovat siitä. Kiteen keskustaan valmistuu pitkästä aikaa uusi asuin-liiketalo ja maaliskuussa alkaa uuden kerrostalon rakentaminen. Kesällä toivottavasti käynnistyy Hyvinvointikeskus Kotkonnun rakennustyömaa Meijerinrannan tuntumassa. Tohmajärvellä rakennetaan parhaillaan uusia rivitaloja Kemien keskustaan. Rakentamisen äänet ovat aina elinvoimaisuuden merkkejä.
Asumisen vaihtoehtojen lisäksi myös työtä tarvitaan. Puhokseen suunnitteilla olevat isot hankkeet pitäisi saada käyntiin: esimerkiksi ekovoimalaitoksen toteutuminen vahvistaisi seutu-uskoa.
Muitakin elämisen ehtoja kohennellaan. Rääkkylä vahvistaa asukkaidensa yhteyksiä maailmaan: jokaiseen asuin- ja lomakiinteistöön on mahdollista saada jopa 100 megan verkkoyhteys valokuidun kautta.
Mitä markkinoimme?
Mitä entisille asukkaille sitten kerroin seudustamme? Uusia asuinkohteita ja omakotitalotontteja asumisen vaihtoehtoina, myytäviä yrityksiä ja vapaita yritystiloja yrittämisestä kiinnostuneille. Työpaikkaa lupaamme etsiä kaverina. Ja vapaa-aikaanhan täällä riittää tekemistä laidasta laitaan teatterista mäkihypyn kautta lentämiseen!
Suvi Spoof, seutumarkkinoija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti