30.1.2013

UUSI KITEE

Kesälahti ja Kitee yhdistyivät vuoden 2013 alussa. Tätä juhlittiin 5.1. kuntalaisjuhlassa Kiteen torilla mukavassa pakkassäässä. Ihmisiä oli liikkeellä molemmista kuntakeskuksista. Sekä yrityksiä että yhdistyksiä oli saatu mukaan tapahtumaan. Kiteen historiaan liittyvät henkilöt kertoilivat tarinoita menneisyydestä. Meillä on rikas historia ja hyviä asioita on saatu aikaan. Kirkkokonsertti kruunasi juhlapäivän. Kivikirkko täyttyi ihmisistä, jotka tulivat rauhoittumaan ja kuulemaan ihanaa musiikkia. 
 
”Uusi Kitee” on aiheuttanut myös ärtymystä – mikä ihmeen ”uusi”, mitä on muuttunut, mikä on muka parantunut? Ajat ovat vaikeita, velkaa on paljon, rakenteita pitäisi muuttaa, säästöjä saada, periferiassa ollaan, taantuma/lama ja kaikki surkeus on käsissä. Mitä tässä voi tehdä? Vain ennen oli hyvin, nyt on kaikki pielessä. Ei kait auta muuta kuin asettautua ojan pohjalle ja heittää lunta päälle.

Meillä oli syksyllä pari markkinointi- ja viestintätilaisuutta, jossa mietittiin mielikuvien kautta sitä, mitä Kitee on ja myös sitä, mitä Kitee voisi olla. Mukana miettimässä oli yrityksien, yhdistyksien ja meidän omia työntekijöitä sekä Kesälahdelta että Kiteeltä. Erilaiset ihmiset miettivät tykönään uuden Kiteen vahvuuksia. Ne mielikuvat ja ajatukset, joita tuli esille taustasta riippumatta olivat: Vesistöt. Suvaitsevaisuus. Luonto. Vahvuus toisia kunnioittaen. Aurinko. Paikkakunnan historian arvostaminen tulevaisuuteen katsoen. 

Luulen, että nämä ajatukset ovat monen muunkin mielessä. Kiteessä on paljon hyvää, jota ei pidä unohtaa. Haasteita on, mutta niistä voi selvitä. Uskon tulevaisuuteen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ummistaa silmänsä tosiasioilta. Ja kielteisyydessä rypeminen ei ole tainnut tuoda mitään uutta pöytään. 

Voiko muutos parempaan siis tulla? Voi, jos on halua. Voi, jos tehdään töitä. Voi, jos tehdään yhdessä. Voi, jos luotetaan. Voi, jos katsotaan tulevaisuuteen. Voi, jos sana jos vaihdetaan sanaksi kun.
 
Satu Juntunen
Viestintäsihteeri

Kansalaisjuhla houkutti väkeä Kiteen torille tammikuun alussa.

2 kommenttia:

  1. Aikaakin Kitee sai, kun Pro Kesälahti sitä toi. Aika on alunperin Sortavalan maalaiskunnasta. Kun sieltä lähdettiin evakkomatkalle Uukuniemen kautta, aika annettiin perintönä Uukuniemelle. Koska kesälahtelaisten mielestä uukuniemeläiset eivät arvostaneet saamaansa aikaa eivätkä jakaneet sitä muille, Pro Kesälahden johdolla aika käytiin viime kesänä ryöstämässä Uukuniemeltä. Niinpä aikaa on nyt Kesälahdella ja Kiteelläkin. Aikaa on varastoitunut kiviin, jotka Uukuniemeltä haettiin. Pienempi aikakivi on Kiteellä ja isompi Kesälahdella. Kiveä silittämällä kuka tahansa saa aikaa itselleen. Uusi kunta siis voi myös markkinoida itseään slow lifella, auringolla, luonnolla, palveluilla ja elämän laadulla. Ajallekin arvostusta toivoen! Pro Kesälahti/ sihteeri Sirpa Suomalainen

    VastaaPoista
  2. Ilpo Jorasmaa1.2.2013 klo 9.44

    Aika myös parantaa haavoja ja aika hoitaa asioita. Nyt valtaa pitäviltä vaaditaan ajantajua ja viisautta, koska hätäisillä päätöksillä viedään pohja kauaskantoisilta ratkaisuilta ja todellisilta tuloksilta.

    VastaaPoista