23.3.2017

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUS KESKI-KARJALASSA?

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus päätti eilen kokouksessaan radikaaleista muutoksista kuntayhtymän toimintaan, johtamiseen ja organisaatioon. Ammatillisen koulutuksen uudistus ja valtion alati vähenevät rahat koulutukseen ovat pakottaneet perusteellisiin muutoksiin. Vähenevä rahoitus halutaan kohdentaa perustehtävään eli opetukseen ja oppimisen edistämiseen. 

Isot muutokset ovat varmasti pakollisia ja moni muutos vie ammatillista koulutusta eteenpäin, mutta huolta herättää se, mitä nämä muutokset tarkoittavat paikallisesti seudun näkökulmasta. Päätöksenteko siirtyy Joensuuhun yhden rehtorin ja kahden toimialoista vastaavan päällikön alaisuuteen. Vastaako kukaan paikallisesti toiminnasta ja taloudesta? Onko maakunnan reuna-alueilta nyt helpompi lopettaa yksiköitä ja keskittää ammatillinen koulutus kokonaan Joensuuhun?

Vaikka lupaus organisaatiomuutoksessa on, että kaikki maakunnan alueet ovat uudessa organisaatiossa johdolle yhtä tärkeitä, toteutuuko tämä enää alkuvaiheen jälkeen käytännössä ja miten lupaus näkyy seutukunnallisessa työssä.

Keski-Karjalassa on tehty ansiokkaan arvokasta yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten kesken jo vuosia. Ammattiopisto Kitee, Kiteen ja Tohmajärven lukiot, Kiteen evankelinen kansanopisto ja Keski-Karjalan musiikkiopisto ovat parhaillaan laatimassa yhteistä toisen asteen koulutusstrategiaa Keski-Karjalaan. Edellinen yhteinen strategia laadittiin muutama vuosi sitten. Yhteisiä kehittämishankkeita on suunnitteilla strategiatyön pohjalta. Koulutusta on myös markkinoitu yhdessä seutumarkkinoinnin kanssa monena vuonna, viimeksi tammikuussa tehtiin yhteinen video yhteishausta peruskoulun jälkeiseen koulutukseen.

Miten tämän yhteistyön käy? Onko resursseja – vaikka pieniäkin – käytettävissä yhteisiin talkoisiin seudullisesti? Miten käy yritysyhteistyön seudulla? Miten taataan koulutettua ja osaavaa työvoimaa seudun yrityksiin? Ja monta muuta vastaavaa kysymystä herättää suurta huolta.

Koulutuskuntayhtymän johtaja kiertää maakunnassa esittelemässä tulevia muutoksia: Keski-Karjalan kuulemistilaisuus on Kiteellä 11.4. Kuntapäättäjien ja yrittäjäyhdistysten olisi syytä olla nyt hereillä ja kysyä, miten taataan ammatillisen koulutuksen tulevaisuus, yritysyhteydet ja muu seudullinen yhteistyö Keski-Karjalassa. 

Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti