20.10.2014

NUORET TEKEMÄÄN ITSE

Iltalento Kitteelle tapahtuma oli erinomainen esimerkki siitä, mitä voidaan saada aikaan yhteisvoimin, kun oikeasti jotain halutaan. Kiteeläiset yrittäjät ja yhdistykset halusivat keskustaan ”jotain elämää” aikana, jolloin on harmaata, pimeää eikä tapahdu mitään erityistä. Kyseinen perjantai-ilta olikin mukava ja positiivinen valonpilkahdus lokakuun alkua piristämään.
 
4H-yhdistys teki Iltalento Kitteelle -tapahtumassa nuorille kyselyn, mitä täältä puuttuu ja mitä paikkakunnan nuoret tänne haluaisivat. Kaksi kehittämiskohdetta nousi ylitse muiden. Ensimmäinen toive oli kokoontumispaikka nuorille, tila jossa olla ja tehdä mukavia asioita yhdessä. Toinen toive oli, että nuoret voisivat itse suunnitella ja toteuttaa tapahtumia ikäisilleen ihmisille.

Asiat ovat juuri niitä, mitä me aikuisetkin elämässämme haluamme ja tavoittelemme. Paikka, jossa on hyvä ja mukava olla, sekä sellaista ajanvietettä, josta itse pidämme. Aikuisten on helpompi toteuttaa tavoittelemiansa asioita, koska aikuisilla on päätäntävaltaa ja taloudellisia mahdollisuuksia asioiden toteuttamiseen. Nuoret tarvitsevat tukea meiltä aikuisilta. Heidän toiveensa eivät ole niin kohtuuttomia, etteikö niitä voisi toteuttaa.
 

Leader-rahoituksen ja yhdistyksemme toiminnan yksi tarkoitus on osaltaan tukea syrjäytymisen ehkäisemistä ja nuorison viihtymistä Keski-Karjalassa. Mielestäni parasta syrjäytymisen ehkäisemistä on yhdessä olemisen ja tekemisen tukeminen. On tärkeää, että kaiken ikäisillä asukkailla on mieleisensä paikka, johon mennä ja jossa olla mieleisessään seurassa. Uskon siihen, että kun nuoria kannustetaan toteuttamaan omia hankkeitaan, he oppivat toimimaan oma-aloitteisesti ja hyödyntävät eri rahoitusvaihtoehtoja oman kotiseutunsa kehittämisessä sitten aikuisenakin.

Voimme olla iloisia siitä, että täällä on oma-aloitteisia ja aktiivisia nuoria! Nuorilla on aikomus esittää Kiteen kaupungin päättäjille pyyntö koskien erästä tilaa, joka heidän mielestään soveltuisi erinomaisesti nuorten vapaa-ajan tilaksi. Heillä oli runsaasti suunnitelmia siitä, mitä uudessa kokoontumispaikassa voisi tehdä. Siispä päättäjät: Kun nuoret tulevat pyytämään apuamme, emmehän sano ei?

Maare Laakkonen, toiminnanjohtaja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti