9.12.2013

VENÄLÄISET ASIAKKAINA

Viime aikoina on Keski-Karjalassa ollut monenlaista Venäjään liittyvää tapahtumaa. Venäjän 3. tunnistetuin kasvo Ville Haapasalo kävi kertomassa kokemuksiaan Venäjältä, Pakkasukko toi joulun (ja lumen ja pakkasen) meidän puolelle, joulupukki vei Venäjälle jouluiloa ja lahjoja. Lisäksi olen tässä kuussa ehtinyt tutustua Rovaniemen matkailun markkinointiin (sielläkin ovat Venäjä joulu ja joulupukki kovasti keskiössä). Pari päivää sitten perustimme venäjänkielisen Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi-ryhmän venäläisten ”facebookiin” eli vkontakte-palveluun, jonka kautta alamme tuoda esille Keski-Karjalan tarjontaa ja tapahtumia (vk.com/ketikitee).

Seuraavat asiat ovat tulleet selväksi:

-          Venäjän markkinat ovat muutakin kuin vain Pietari ja Moskova.

-          Mainosbudjetit Venäjällä ovat omaa luokkaansa, erityisesti em. kaupungeissa.

-         Tarjonta Venäjällä on parempi kuin Suomessa: kohta suomalaisten kannattaisi tehdä ostosmatkoja Venäjälle (etenkin nyt, kun ruplan kurssi suhteessa euroon heikkenee. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kohta venäläisten ei kannata hinnan takia tulla Suomeen ostosmatkoille ja on kehitettävä muuta mielenkiintoista tarjottavaa heille.)

-         Venäläiset ovat valmiita maksamaan hyvästä palvelusta ja tuotteista, mutta ne on osattava vakuuttavasti myydä heille. Lapsiin ollaan valmiita tuhlaamaan (etsitään elämyksiä lapsille ja koko perheelle), mutta ei haluta maksaa turhasta.

-         Suomalaiset ovat valmiimpia ottamaan venäläiset vastaan, heidät nähdään normaaleina turisteina ja asiakkaina, jotka tuovat paikallisille yrityksille kaivattua lisäostovoimaa. Meidänkin seudullamme on useita yrityksiä, joiden myynnistä venäläiset asiakkaat tuovat huomattavan osan (vaikka nämä yritykset eivät ehkä asiaa tunnistakaan/tunnustakaan). Lisäksi on yrityksiä, jotka ovat keskittyneet venäläisiin asiakkaisiin ja saattavat olla jopa tuntemattomia paikallisille asukkaille.

-         Verkkokauppa Venäjälle alkaa pian todellakin onnistua. Itella ja Matkahuolto ovat molemmat selvittämässä vientiprosessia Venäjälle ja näillä on pian valmius tarjota luotettavaa toimitusta ympäri Venäjää. Meillä on Tohmajärvellä yritys, jonka kautta venäläinen asiakas voi ostaa verkkokaupasta ja kun tuote toimitetaan liikkeeseen, asiakas käy noutamassa sen, sovittaa vaatetta ja pystyy saamaan myös alv-palautuksen.

-         Tohmajärven liikekeskukseen on kiinnostuneita tulijoita. Nyt vain on ajan kysymys, milloin ensimmäiset isommat liikkeet avataan Värtsilän tuntumaan. Vaalimaalla oli pitkään yhtä tyhjää kuin täälläkin, mutta nyt siellä on jo useita liikkeitä ja rakenteilla myös Kasino. Nuijamaalle kauppoja perustivat ensimmäisinä ulkomaalaiset. Nyt ko. liikkeiden liikevaihto hipoo sellaisia summia, joista monet suomalaiset isotkin kauppaliikkeet vain haaveilevat. Imatra-Svetogorskissa tapahtuu myös pikkuhiljaa ja Niirala onkin jo seuraavana. Pian on uudenvuoden aika, jolloin venäläisiä matkailijoita ainakin kulkee tästä ohi montaa reittiä, 9-tietä ja 6-tietä. Silloin ei ole aika paikallisten yrittäjien lomailla, vaan painaa pitkää päivää ja houkutella matkustajavirrat pysähtymään paikkakunnalle. Tammikuun loppupuolella on hyvää aikaa lomailla.
 
-         Me olemme Keski-Karjalassa hyvällä paikalla, mutta itse unohdamme sen. Emme kai tarvitse ”vieraita” keräämään satoa paikallisista antimista, vaan isketään itse asiakkaisiin. Käytetään hyväksemme Venäjä-osaamista, jota paikkakunnalta kyllä löytyy, niin kielitaidon kuin muunkin suhteen.

Sini Hukka, yritysneuvoja
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti