14.10.2013

KIITOS JA NÄKEMIIN

Ajatukset möyrivät hiljaisuuden mausteena. Tässäkö tämä oli? Hesasta tämä matka alkoi, mutta meno ja meteli kaupungissa oli kauheata. Pois sieltä oli opiskelun jälkeen päästävä, missiona karhujen täyttämä erämaa ja kirkkaat puhtaat vedet. Järvet, joista saa ryypätä puhdasta vettä. Helsinki, Vantaa, Padasjoki, Lahti, Heinola, Porvoo, Pornainen, Uukuniemi, Rääkkylä, Kitee, näinhän se pääosin työhommissa kulki. Töiden perässä on kuljettu pitkin armasta kotimaata.

Matka on ollut fantastinen mutkineen kaikkineen. Pystyssä ollaan edelleen, vaikka välillä polvet olivatkin ruvella ja askel hidas. Jotenkin tuo kehittäminen on agendalla ollut koko ajan. Kehittämistyössä olen tavannut niin kaasuttajia kuin jarruttajiakin.

Kun aloitin kuntahommat 1980-luvulla rahaa tuli ovista ja pielistä. Kun valtionosuusuudistus tuli 90-luvulla liikkuivat useimmat kunnat kuin hidastetussa filmissä. Ei millään uskottu, että rakenteita on ropisteltava ja kunnolla. Sitten tulikin kiire kun kuntakassat tyhjenivät ja päälle tuli pankkikriisi ja lama. Jotenkin näen tässä ajassa aivan samoja piirteitä. Mikään ei muuttua saa, vaikka ilmassa on kaikki hädän merkit.

Ihmisten toimintaahan tämä kaikki on ja siksi pitää ymmärtää inhimillisen käsityskyvyn rajat. Toisaalta johtamistoiminnalle on asetettava kovat kriteerit ja vaatimukset. Kunnat ovat jotenkin ylidemokratisoituneet, mikä ilmenee siitä että kuntien luottamushenkilöt hääräävät milloin missäkin roolissa, mutta paljolti ihan muissa hommissa kuin mihin heidät on valittu.

Onneksi olen viime vuodet saanut maistella toisenlaista herkkua. Jetinan hallitus, kuten jokaisen Suomen toimintaryhmän hallitus valitaan kolmikantaperiaatteen mukaisesti. Kolmannes hallituksesta on julkisen alan edustajia (useimmiten kuntien päättäjiä), kolmannes yhdistysihmisiä ja kolmannes yksityisiä ihmisiä. Tämä ja se, että seudun kehittäminen ihan aidosti kiinnostaa on saanut aikaan yhteishengen ja tuloksellisen toiminnan. Yksinänsä kun kukaan ei ole paljon mitään, mutta yhdessä ollaan paljon. Mielipiteitä voi olla laidasta laitaan, samoin kokemusta ja näkemystä, mutta venettä pusketaan vain yhteen samaan suuntaan toinen toistansa arvostaen. Yhteistyö kuntien, elinkeinoyhtiön, ELY-keskuksen, muiden toimintaryhmien ja monen muun organisaation ihmisten kanssa on sitten synnyttänyt tukiverkoston, joka osaltaan on antanut siivet monelle yritys- ja yhdistyshankkeelle.

Jetina saa kohta upouuden toiminnanjohtajan ja raamit toiminnalle ovat jo olemassa. Hankkeiden määrä tulevalla ohjelmakaudella on sadoissa ja painopisteet kirjattu. Nuoret, yrittäjyys, kansainvälistyminen, paikallisdemokratian kehittäminen ja paljon muuta seuraavalla ohjelmakaudella.

Niin, tässäkö tämä tekemisen pätkä elämästä oli? Aika kuluu sitten kohta kiikkustuolissa menneitä muistellen, eläkesenttejä laskien ja puita mättäessä tuvan uuniin. Ei ehkä sittenkään. Kun yksi ovi menee kiinni, aukeaa uusi ja tekeminen jatkuu, mutta nyt ihan omilla ehdoilla.

Lämmin ja tulinen kiitos teille kaikille, joiden kanssa olen yhteistyötä saanut tehdä. Yhdessä olemme paljon, yksin paljon vähemmän.

Terveisin Ilpo

2 kommenttia:

  1. Kiitos, Ilpo, mahtavasta työstäsi ja tuestasi. Uskon, että turuilla ja toreilla tavataan ;) Sartsa

    VastaaPoista
  2. Tervemenoa Ilpo - tervetuloa Keke!

    t Mari E-M

    VastaaPoista