13.9.2013

"TÄÄLLÄKÖ NÄITÄ TEHDÄÄN?"

”Enpä olisi vielä eilen uskonut, että 'kodin putkimies' tulee Rääkkylästä, siitakesienijauhetta voi laittaa kääretorttuun ja lanttukukon lantut voi ostaa viipaloituna, mansikkasiideri on hyvää ja että Paksuniemi on valittu vuoden vierasvenesatamaksi. Nyt uskon.” (kiteeläinen valtuutettu)

Tällainen ja muitakin kommentteja kuului Keski-Karjalan kuntien valtuutetuilta, kun kävimme valtuustoretkellä tutustumassa Rääkkylän yrityksiin. Valtuustoretki järjestettiin nyt kolmannen kerran. Retkien tarkoitus on esitetellä kuntapäättäjille seudun vahvoja toimialoja ja yritystoimintaa yleensäkin, koska kunnat vaikuttavat päätöksillään yritystenkin toimintaedellytyksiin.

”Yllätti”, ”Enpä tiennyt tätäkään”

Uutta opittiin taas kaikki. Polar Shiitake on toiminut toistakymmentä vuotta, mutta kovin moni ei ole siitakkeen kasvatukseen perehtynyt. Yritys on itse kehitellyt tuotantomenetelmiään: tehtaan alkupäässä haketetaan lähimetsissä kasvanut leppä puruksi, johon lisätään viljaa ja sienirihmasto. Puruseoksesta tehdään kasvualustapötköjä, joista sitten nousee kasvatushuoneissa siitakkeita.

Kauppaa käydään ”Kiirunasta Barcelonaan”. Siitakkeen päämarkkina on Keski-Euroopassa. Ja uusia ideoita tuntuu yrittäjillä riittävän. Erityisesti miehiä tuntui kiinnostavan siitakkeen verenkiertoa parantavat ominaisuudet.

”Täälläkö näitä tehdään?”

Moniko keskikarjalainen tietää, että esimerkiksi Kodin putkimies –pullot valmistetaan Rääkkylässä? Rääkkylän Pakkaus valmistaa erilaisia muovipakkauksia ruutiastioista mehu- ja maustepurkkeihin. Ja globaali bisnes tämäkin: raaka-aine tulee Baltiasta, muotit mm. Intiasta ja  tavaraa lähtee Sveitsiin. Pitkälti automatisoidussa tuotannossa yhden osan hommasta hoiti robotti, joka jaksaa yövuorotkin mukisematta.

Sijaintipaikka Rääkkylässä ei yrittäjien mukaan ole rahtikustannusten takia hyvä, mutta sekä sienten kasvattajat että muovipakkausten valmistajat kertoivat Pohjois-Karjalalla olevan  muita etuja. Luomuraaka-aineet löytyvät siitakkeen kasvatusalustoihin läheltä, neuvonta ja rahoitus järjestyvät helposti. Muovituotannon työvoima taas sitoutuu työhönsä huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi eteläisessä Suomessa.
 
”Tänne pitää tulla ensi kesänä uudestaan”

Paksuniemen vierasvenesatama ja kahvila olivat monelle Kiteen ja Tohmajärven päättäjälle uusi tuttavuus. Hienoksi havaittiin kunnan uusimat venelaiturit, paikan historiallista henkeä mukailevat majoitushuoneet sekä kahvilarakennus. Kunnan ja yrittäjien yhteistyötä parhaimmillaan. Ja palvelu pelaa.
 
Paksuniemi valittiin valtakunnalliseksi vuoden vierasvenesatamaksi jo ensimmäisen kesänsä jälkeen. Tänä kesänä veneitä on yöpynyt laiturissa jo liki kolmesataa. Yrittäjien palveluasenne ja infran hyvä kunto on parasta markkinointia. Rääkkylälle oiva matkailullinen käyntikortti. Rääkkylän Niemishovin  mansikkasiiderikin maistui mansikalle.

Vierailimme myös Vihannes Lamminsalo Oy:n tiloissa. Osaamista ja taitoa vaativaa yrittämistä tämäkin. Omilla pelloilla kasvatetut lantut, kaalit ja porkkanat pestään, esikäsitellään ja pakataan suurkeittiöiden ja kaupan käyttöön.
 
Päivän antina: Rääkkylässä tehdään valtakunnallisesti tunnettua, arvostettua ja globaalia bisnestä, joka vaatii erikoisosaamista, ammattitaitoa sekä oikeanlaista asennetta.
 
Suvi Spoof, seutumarkkinoija

Polar Shiitake Oy:n tiloissa ihmeteltiin siitakkeen kasvatusta.
Rääkkylän Pakkaus tekee "apulannasta" muovipakkauksia.


Paksuniemen Satamassa kurkistettiin majoitusaittoihin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti