7.5.2019

HAE YRITYSTUKI AJOISSA, SILLÄ OHJELMAKAUDEN LOPPU HÄÄMÖTTÄÄ JO

Onko yritykselläsi aikeita investoida lähitulevaisuudessa koneisiin ja laitteisiin, toimitilan rakentamiseen, muutostöihin tai peräti ostoon? Tai tehdä muita liiketoiminnan kehittämiseen - markkinointiin, tuotekehitykseen, jne. - liittyviä toimenpiteitä? Mikäli on, nyt olisi hyvä aika laittaa kehittämiseen tarjolla olevien yritystukien haku liikkeelle. EU-ohjelmakauden 2014-2020 päättyminen on nimittäin yllättävän lähellä.

Vuoden alussa käynnistynyt valtakunnallinen Ruokavirasto (johon yhdistettiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseutuvirasto Mavi ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskuksesta) lähetti huhtikuun lopulla ohjeen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman sulkemisaikataulusta. Pääosa Keski-Karjalankin yritysten yritystuista myönnetään tämän ohjelman kautta. 

Ohjeen mukaan rahoitustukipäätöksiä on mahdollista tehdä 31.12.2020 saakka. Aikaa on siis toki vielä puolitoista vuotta, mutta esimerkiksi toimitilojen rakentamiseen liittyvät suunnittelut ja mahdolliset lupaprosessit vievät oman aikansa, mikä pitää huomioida.

Ohjelmakauden loppu merkitsee myös, että mikäli aiempien ohjelmakausien vaihtumisen aikatauluviiveet toistuvat (ja mikseivät suurella todennäköisyydellä nytkin…), katkeaa yritystukien myöntäminen 1 – 1,5 vuodeksi. Tämä voi viivästyttää tukikelpoista investointia, jos ohjelmakauden päättymistä ei ole tiedetty tai osattu ennakoida.

Yritystuen haun jättämistä ensi vuoden loppupuolelle kannattaa välttää, koska yleensä ”loppusuoralla” tukihakemuksia tulee runsaasti, mikä tuo mahdollisesti painetta päätösten käsittelyyn. Myös määrärahojen riittävyys kaikille hankkeille on epävarmaa. Tällä hetkellä yritystukiin käytettävissä olevaa rahaa on rahoittajan mukaan hyvin.

Jos yritykselle on myönnetty tukea, on toteuttamisaikaa päätöksen mukaisille toimenpiteille se normaali pari vuotta ja ohjelmakauden päättyminen huomioiden enintään 31.12.2022 saakka.

Lisätietoja antavat KETIn yritysneuvojat.

Pekka K. Vatanen, yritysneuvoja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti