8.8.2019

DIGITAALISIA TUULAHDUKSIA

Johdanto

Oli synkkä ja myrskyinen yö. Toinen miehistä saapui kaupunkiin junalla, toisen oli määrä olla juna-asemalla autolla vastassa. Juna oli myöhässä, joten toinen miehistä päätti pistäytyä Tolosenmäen huoltoasemalla. Hän tilasi aikansa kuluksi tiskiltä lihiksen kahdella nakilla, mikä oli poikkeuksellista, sillä yleensä mies soi lähinnä vegaaniruokaa. Mutta kuten tulemme huomaamaan, tulevaan kuukauteen liittyi paljon poikkeuksellisia asioita.

Lopulta juna saapui Kiteen asemalle ja miehet kohtasivat pimeällä parkkipaikalla. Nopea kättely, varovainen hymy. Ilmassa oli jännitystä, sillä kummallakaan ei ollut aavistustakaan siitä mikä odotti kahdeksan kilometrin päässä. Kitee, Keski-Karjalan keskeinen paikka. Ja sen sydämessä maineikkaat Hakatalot.

Perille saavuttuaan kaksi nuori miestä (kutsutaan heitä tästä eteenpäin Ristoksi ja Pauliksi, asioiden helpottamiseksi) purkivat yön hämärässä kamppeensa kaupungin vuokrakolmioon. Asunto oli tilava ja kalustukseltaan hieman askeettinen, mikä ei opiskelijaelämään tottuneita konsulttilupauksia haitannut. Matka Turusta Kiteelle oli ollut pitkä ja vaiheikas, nyt oli tärkeää saada lepoa. Edessä oli jännittävä päivä.

Ensimmäinen työvaihe
  • Alive in Smart Countryside on Kiteen Evankelisen kansanopiston, Kiteen kaupungin, Juuan kunnan, Turun yliopiston tulevaisuuden teknologioiden laitoksen ja Turun kauppakorkeakoulun yhteinen hanke. Tavoitteena on parantaa kohdekuntien yritysten tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä ja näin vastata digitaalisen transformaation haasteeseen.
Kiteen kaupungin elinkeinopäällikkö ohjasi nuoret konsulttilupaukset perheautonsa takapenkille. Risto ja Pauli näkivät marketit ja myymälät, kahvilan ja kukkakaupan, järvet ja pellot, lupauksia huokuvan teollisuusalueen. Turkulaisopiskelijoille annettiin kouraan lista kiteeläisistä ja kesälahtelaisista yrityksistä, jotka tulisi kontaktoida.

Paikallisille yrityksille tarjottiin mahdollisuus osallistua hankkeeseen, jossa heidän digitaalista jalanjälkeään ehostettaisiin, he saisivat konsultaatiota IT-asioihin liittyen ja apua esimerkiksi digitaalisen markkinoinnin kanssa. Eikä tässä vielä kaikki. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, kaikki tämä olisi yrityksille täysin ilmaista.

Risto (tietojenkäsittelytieteiden opiskelija) Ja Pauli (taloustieteen opiskelija) tekivät työtä käskettyä. Yrityksiä kontaktoitiin puhelimitse ja sähköposteja läheteltiin. Kiinnostusta heräsi laajalti, mukaan ilmoittautui kolmisenkymmentä yritystä.

Projektin tiimoilta järjestettiin starttitapahtuma Kiteen kansanopistolla. Paikalle saapui paikallisia yrittäjiä, sekä yliopistoväkeä. Innostuneet ja motivoituneet kiteeläisyrittäjät seurasivat presentaatioita tekoälyn mahdollisuuksista ja digitaalisten markkinointityökalujen kirjosta. Risto ja Pauli, sekä heidän opiskelijakollegansa Hanna tapasivat ensi kertaa kasvotusten konsultoitavia asiakkaitaan. Ilmassa oli odotuksen tuntua ja kihelmöivää jännitystä. Kiteenjärven suunnalta puhaltavassa raikkaassa ilmassa saattoi haistaa vienon, digitaalisen tuulahduksen.

Toinen työvaihe 
  • Osana digitaalisen transformaation haasteeseen vastaavaa hanketta järjestetään Living Lab -paja. Hankkeen aikana Turun yliopiston opiskelijoita muuttaa kohdekuntiin asumaan, ja he tarjoavat tarvelähtöisiä digitaalisia yhteissuunnittelupalveluita paikallisille yrityksille. Yliopiston tutkijat ohjaavat opiskelijoita osittain etätyökalujen avulla ja vierailemalla maakunnassa säännöllisesti. Living lab kiertää paikkakunnalla, jotta palvelut olisivat mahdollisimman hyvin saavutettavissa.
Kolmenkymmenen yrityksen ryppäästä putosi nuoren konsulttiparin syliin kahdentoista yrityksen dynaaminen tusina. Nyt kun kontaktointivaihe ja hankkeen startti olivat takanapäin, oli aika aloittaa yritysvierailujen kaksiviikkoinen kierros. Hanke tarjosi kyllä nuorille miehille käyttöön työsuhdeautoa, mutta Riston ylpeys kävi lankeemuksen edelle. Perheeltä lainatusta kullankeltaisesta Renaultista tuli tulevien viikkojen aikana tuttu näky Keski-Karjalan maanteillä. Autossa ei ollut tuuletusta, saati ajanmukaisia äänentoistolaitteita, mutta turha oli murehtia pienistä. Ei Hakatalojen asunnossakaan ollut pakastinta tai imuria.

Kahden viikon aikana Risto ja Pauli oppivat monia asioita keskikarjalaisista yrityksistä ja yrittäjistä. Ensinnäkin, Keski-Karjalassa juodaan paljon kahvia. Kahdenkeskeinen dynamiikka sai jännittäviä piirteitä, sillä Pauli joi kahvia vain harvoin. Risto uhrautui molempien puolesta, ja kofeiinin kulutus alkoi saada nopeasti huolestuttavia piirteitä.

Toiseksi, Keski-Karjalan alueelta löytyy erittäin kiinnostava ja monipuolinen kirjo aivan loistavia yrityksiä ja yrittäjiä. Risto ja Pauli vierailivat golf-kentällä ja mansikkatilalla, maistoivat tervan makuisia ksylitolpastilleja ja perinteikkäiden pitopalveluiden herkkuja, oppivat peltojen ja metsien tuhkaamisen alkeet sekä nauttivat matkailupalveluiden vieraanvaraisuudesta. Vain muutamia mainitaksemme.

Kolmanneksi, konsulttiparille tuli hyvin nopeasti selväksi, että heidät työllistävälle projektille oli alueella kiinnostusta ja tilausta. Risto ja Pauli näkivät monien yritysten kohdalla halua ja tarvetta päivittää kotisivuja ja sosiaalisen median näkyvyyttä, sekä lisäksi terävöittää ja monipuolistaa esimerkiksi digitaalista markkinointia. Digitaaliset tarpeet olivat hyvin monenkirjavia, mutta erityisen suurta kiinnostusta oli kotisivujen päivittämistä kohtaan.

Kahden viikon kiertämisen jälkeen alueellinen tarvekartoitus oli tehty, joten oli aika siirtyä tuumailusta varsinaiseen toimeen.

Kolmas työvaihe 
  • Alive in Smart Countryside -hankkeen tavoitteena on, että digitaalinen transformaatio parantaa alueen vetovoimaisuutta, kehittää markkinointia ja myyntiä, uusia investointeja sekä parantaa matkailu-/majoituspalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Living lab –paja kiertää Kiteellä läpi kesän. Hanke on tauolla heinäkuun ajan, mutta jatkuu taas elokuussa.
Kotiutuminen Keski-Karjalaan eteni viikkojen kuluessa hyvin nopeasti. Risto ja Pauli nauttivat paikallisen kuntosaliyrittäjän palveluista ja ihailivat kaupunkia ympäröivää luontoa. Hakatalot alkoivat vähitellen tuntua toiselta kodilta. Ei mennyt aikaakaan, kun turkulaiskonsultit tervehtivät tuttuja kiteeläisiä Kupiaisen parkkipaikalla.

Työnkuvan ytimessä oli konsultoida ja kouluttaa yrityksiä ja yrittäjiä siitä, millä tavoin digitaalisten palveluiden kirjo on muuttunut 2010-luvulla. Konsultit ja yrittäjät päivittävät yhdessä kotisivuja ja sosiaalisen median kanavia sekä loivat kokonaan uusia sivuja. Lisäksi terävöitettiin sosiaalisen median kanavien sisältöä. Osa yrittäjistä kaipasi apua myös työnjakoa ja aikatauluttamista helpottavien työkalujen kanssa sekä esimerkiksi hakukoneoptimoinnin työkaluissa.

Yhä useampiin verkkopalveluihin ja digitaalisen markkinoinnin toimintoihin löytyy ilmaisia työkaluja, tai vaihtoehtoisesti kuukausi- tai vuosimaksulla toimivia SAAS-palveluita. Tämä koskee verkkosivujen suunnittelua ja päivittämistä, sähköpostimarkkinointia, hakukoneoptimointia, verkkomainosten graafista suunnittelua, ja niin edelleen. Lista on loputtoman pitkä.

Internet ja sen palvelulogiikka muuttuu koko ajan, ja konsultit keskustelivat yrittäjien kanssa siitä, kuinka ratkaisevan tärkeää kaikenkokoisille yrityksille on elää muutoksessa mukana. On erittäin tärkeää päivittää kotisivujaan säännöllisesti ja tehdä sivuille laajempi kasvojenkohotus riittävän usein. Mutta pelkkä kotisivujen ajantasaisena pitäminen ei vielä riitä.

Karkeasti asian voisi ilmasta niin, että tällä hetkellä eletään jatkuvaa digitaalista murrosta. Ja sen muutoksen mukana elämisen voi hahmottaa jokaisen tällä vuosituhannella toimivan yrityksen yhtenä liiketoimintona. Jos kelkasta putoaa - tarkoituksella tai tahtomattaan - se vaikuttaa erityisesti yrityksen saavutettavuuteen sekä vaikeuttaa huomattavasti uusien asiakkaiden tavoittamista.

Viimeisten yritystapaamisten jälkeen, kesäkuun viimeisenä perjantaina, kullankeltainen Renault kurvasi vielä kerran Hakatalojen parkkipaikalle. Laukkujen pakkauksen ja kaappien tyhjennyksen jälkeinen olo oli hieman haikea, mutta maaseudun rauhasta nauttineet turkulaiset olivat itsekin oppineet paljon. Heidän työnsä täällä oli tehty.

Epilogi (Jos Kitee on hetken kaunis)

Hakataloilta on Kiteenjärven ylittävälle sillalle matkaa neljäsataa metriä. Kaksikko ohitti laiskasti kävellessään valkoselkätikan pesimäalueen ja pesäpallokentän. Kesäkuinen ilta Keski-Karjalassa oli lämmin ja tuulenvire raukea. Nuoret miehet pysähtyivät sillalle katselemaan maisemaa ja hymyilivät mietteliäinä, kumpikaan heistä ei kokenut tarpeelliseksi sanoa mitään. Hetken kuluttua älypuhelimen linssi tallensi kuvan auringonlaskusta. Päätyeenlahdella oli hiljaista.

Pauli Saarikivi, taloustieteen opiskelija, konsulttilupaus, Turun yliopisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti