16.12.2014

MUMMOLA ON HYVÄ SANA

Pääsin pitkästä aikaa lasten joulujuhlaan, kun me mummola-hankkeen työryhmäläiset osallistuimme Wanhan ajan joulujuhlaan Rääkkylässä. Mummola-hanke on yhdessä Rääkkylän koulun kanssa mukana Ylen Lupa välittää –kampanjassa. Mummojen, pappojen ja lasten yhteinen joulujuhla ja -puuro johdattelivat tänään joulun tunnelmiin.

Ideaamme Rääkkylän mummolasta on tänä vuonna viety innolla eteenpäin. Alku "Suomen suurimmalle mummolalle" luotiin reilu vuosi sitten innovaatioleirillä, jossa pohdimme Rääkkylän valopiuhan hyödyntämistä mm. asumisessa ja seudun markkinoinnissa. Mummot ja papat valikoituivat luonnostaan asumisen kohderyhmäksi, sillä tällä hetkellä jo joka kolmas rääkkyläläinen on yli 60-vuotias. Käänsimme usein vain rahanreikänä ja kunnankuluna katsotun väestön vahvuudeksi ja toimeliaisuuden lähteeksi. Mummola ei ole sotea eikä hoivaa, vaan yhteisöllisyyttä yksinäisyyden ja turvattomuuden sijaan.

Mummolamme on edennyt suunnitellusti. Rääkkyläläiset itse ovat ottaneet mummola-ajatuksen lämpimästi vastaan. Ideamme houkutteli myös nuoria opiskelijoita, joita ilmoittautui eri oppilaitoksista tekemään opinnäytetöinään selvityksiä mummolan tarpeisiin. Myös elinkaariajattelu kuolema-teemoineen on alun tyrmäyksen jälkeen saanut hyvää palautetta. Kekriviikon tapahtumissa riitti väkeä ja kuolema-keskusteluryhmä jatkaa tammikuussa ilman ohjaustakin. Tarvetta siis keskusteluille ja ajatusten herättelylle on.

Kyläravintolatkin taitavat jäädä elämään, ainakin joillain kylillä talkoolaisten innon mukaan. Kyläravintolapäivät ovat houkutelleet mukavasti väkeä syömään ja tarinoimaan. Samoin opastus tietokoneiden ja verkon saloihin on todettu hyvin tarpeelliseksi, osallistujia opastustilaisuuksiin on riittänyt.

Yhteisöasumiseen etsitään edelleen vaihtoehtoja ja ensi vuonna työ jatkuu. Samoin valopiuhan hyödyntäminen erilaisten palvelujen välineenä vaatii pohdintaa ja kokeiluja. Kaiken kaikkiaan innostava vuosi innokkaassa porukassa mummolan jalostamiseksi jatkuu.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija
 
 
Lapset esittivät ohjelmaa Wanhan ajan joulujuhlassa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti