2.12.2013

MUMMOLAT MARKKINOINTIVALTIKSI

Mummolan ensimmäiset valot syttyvät viiden jälkeen. Aamuvirkuin mummo herää keittämään aamukahvit huoneensa keittiönurkkauksessa. Yhteinen aamupala nautitaan vasta seitsemän jälkeen tuvassa, joksi isoa yhteistä olohuonetta kutsutaan.

Tänään mummolan asukkailla on ohjelmassa monenlaista. Mummot1 ja 2 lähtevät kimppataksilla Kiteen Vespeliin vesijumppaan. Mummo 3 viimeistelee raporttia entiselle työnantajalleen, toiminimiyritys tuo lisätuloja eläkkeeseen. Yrityksen asiointi onnistuu sutjakkaasti nopeasti toimivan verkon kautta.

Pappa 1 ottaa kamerayhteyden terveyskeskukseen ärtyisän ihottuman vuoksi. Lääkäri tarkistaa, onko syytä käydä terveyskeskuksessa vai käykö sairaanhoitaja katsomassa. Mummot 4 ja 5 valmistelevat kokkikurssia alakoululaisten iltapäiväkerhoon, joka toteutuu yhdessä 4H:n kanssa. Pappa 2 saa poikansa perheen visiitille.

Tuvan seinällä on iso näyttö, josta katsellaan yhdessä elokuvia ja pelataan tietokonepelejä. Näytön kautta osallistutaan myös Laasosen Einen järjestämiin jumppatuokioihin. Eine ohjaa ryhmää koulun salissa, josta ohjaus kuvataan ja välitetään verkon kautta Mummolaan ja muille halukkaille eri puolilla pitäjää. Samalla tavalla virtuaalisesti järjestyy muidenkin toimijoiden eri tilaisuudet Mummolaan.

Mummo 1 käy Riäkkyteatterin harjoituksissa, hän on ollut mukana käsikirjoittamassa uutta näytelmää. Mummo 3 puolestaan lähtee vetämään kuoroharjoituksia. Seuraava esiintyminen on Kihauksen Kekri-viikolla Rääkkylän kirkossa. Tulevan kesän Kihauksen talkooporukkaan kuuluu useampi Mummolan asukas.

Sukulaisten ja ystävien kanssa ollaan yhteydessä päivittäin skype-yhteyksin. Valopiuhan nettitalkkari opetti laitteiden ja verkon käyttöön ja käy huoltamassa laitteita aina kun tarvitaan. Talonmiespalvelun yrittäjä huolehtii kiinteistön ja pihan kunnosta.

Joku ehtii vielä kansalaisopiston järjestämälle arkkukurssille, jossa jokainen saa rakentaa sellaisen arkun kuin itse haluaa.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun tietotekniikan opiskelijat ovat tulossa testaamaan senioreille suunnattuja sovelluksia, joita on yhdessä kehitetty mummolan väen kanssa.

Kirkonkylän kauppias toimittaa tilatut tavarat ja ruokatarvikkeet. Hermannin kauppa-auto käy joka toinen viikko Mummolan pihassa. Paikalliset tuottajat toimittavat tarvittaessa nopeastikin elintarvikkeita Mummolaan. Joinain päivinä ruoka laitetaan ja syödään yhdessä, joinain taas tilataan valmiit ruuat. Murjotuspäivinä voi syödä yksin omassa huoneessaan.

Pappa 2:lla alkaa olla ongelmia muistin kanssa. Jossain vaiheessa on pohdittava siirtymistä yksityisen hoitokodin asukkaaksi. Mummolassa huolehditaan toisistaan, mutta hoitajiksi ei tarvitse ruveta.

Iltaa vietetään joko oman huoneen rauhassa tai yhdessä tarinoiden, saunoen ja telkkaria katsellen. Viimeinen Mummolan valo sammuu puolen yön jälkeen. Väliaikaiseen majoitukseen tarkoitetussa Residenssihuoneessa asuu kolme kuukautta helsinkiläinen väitöskirjan tekijä. Väitöskirjan aiheena on "Yksityiset sotepalvelut ja kuntatalous".

Tämä utopia voisi olla arkea Rääkkylässä, jonne ideoidaan Suomen suurinta mummolaa. Rääkkylä voisi olla aktiivisten seniorikansalaisten koti, jossa voi viettää yhteisöllistä vanhuutta. Eliniän odote pitenee jatkuvasti ja eläkkeelle jäädään useimmiten suhteellisen terveinä. Mummot ja papat eivät ole pelkkä kuluerä kunnille, vaan aktiivisia ja maksukykyisiä palvelujen käyttäjiä ja tuottajiakin niin halutessaan.

Nyt Rääkkylän olisi mahdollista profiloitua myönteisesti Suomen suurimpana Mummolana, joka on avoin kaikille sukupolville.

Ilo elää Pohjois-Karjalassa, riemu rypistyä Rääkkylässä.

Suvi Spoof, seutumarkkinoija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti