4.2.2013

JOUKKOJEN VIISAUS

Maaseudun kehittyminen voidaan nähdä kokoelmana hyviä tarinoita. Keski-Karjalassakin on syntynyt useita tarinoita, joukossa myös menestystarinoita. Esimerkkeinä käyvät vaikkapa Kiteen teollistuminen ja seudun maataloustuotannon nousu menneinä aikoina, Nightwishiä tai Kihausta unohtamatta.

Menestystarina voi syntyä mistä aiheesta vaan. Se voi olla tarina kylän kehittymisestä, se voi olla idean pohjalta syntyvä yrityksen menestystarina tai monipuolisen porukan yhteistyön tuotos.

Jetinan näkövinkkelistä esimerkiksi käyvät vaikkapa useat yritysten kehittämishankkeet, Kyläparin tarina Kiteellä, Pro Kesälahden tarina, Tohmajärven useat kylätalojen kunnostustarinat, Rääkkylän saariston kehittäminen, Onkamojärvien pelastaminen jne. Huikea, alulla oleva tarina on ns. 100 megan laajakaistan rakentaminen, joka hakee vertaistaan sähkön tulemisesta, lukutaidon leviämisestä tai seutumme teollistumistarinasta.

Tarina syntyy ihmisistä. Tiedekirjailija Jani Kaaro kirjoitti kolumnin Hesariin, jossa hän puhuu joukkoviisaudesta ja myös tuhlailemisesta, kun jätämme tavallisten ihmisten arkiviisauden hyödyntämättä. Tehokkaimmat asiantuntijaraadit kun koostuvat maallikoista, jos on kyse arjen asioista. Kylä- ja seuratoiminta onkin juuri sitä joukkoviisautta.

Tarina, päätyäkseen onnelliseksi tarinaksi, tarvitsee toimijoiden lisäksi tukijoita. Yhteinen hyvä syntyy vain siten, että luomme yhteisen myönteisen, kehittämisen ja tukemisen ilmapiirin sekä teemme hartioilla töitä, jotta saamme myös taloudelliset resurssit kuntoon. Esimerkiksi osuuskuntatoiminta on nosteessa ja hyvälle toiminnalle on myös saatava tuekseen riittävät taloudelliset resurssit. Kunnat ovat avainasemassa, kun vaikkapa kyläpalveluita kehitetään ja siellä ei ykköstonneilla pidä pelata, jos hyödyt ovat satakertaisia.
 
Ilpo Jorasmaa
Toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti