9.1.2013

NOSTETTA!

Joulua edeltävällä viikolla olimme yrittäjäryhmän kanssa opintomatkalla Helsingissä. Osallistuimme valtakunnallisen Luovien alojen verkoston järjestämään Rikastamo-tapahtumaan, johon osallistui yrittäjiä eri puolilta Suomea. Yrittäjät kertoivat yhteisten valmennusprojektien tuloksista ja kokemuksista. Päivän ohjelmassa oli myös yritysvalmentaja, nostemestariksi itseään tituleeraavan, Heikki Peltolan luento ”Nostetta!”.

Peltola kuvaa Noste-termillä sitä voimaa, jolla ihmiset nostavat toisiaan. Nostetta luo se ylimääräinen vähintään 10 % normaalitason ylittävä asenne tai panostus tekemisiimme. Positiivinen noste heijastuu toisiin ja yhteistyössä saamme tuloksia – ei tuotoksia - syntymään.

Peltolan teesejä tämäkin:

”Ajatuksilla on etumerkki. Apeat ajatukset tuottavat apeaa todellisuutta, UPEAT ajatukset synnyttävät UPEITA tekoja. Sen sijaan, että kysymme minkälaista arkea haluan viettää, meidän pitäisi kysyä minkälaista arkea haluan tuottaa!”

Yritysneuvojana olen onnellisessa asemassa, sillä pääsääntöisesti saan olla tekemisissä tulevaisuuteen uskovien, innostuneiden yrittäjien kanssa, olipa kysymyksessä yritystä vasta suunnitteleva tai jo toimiva yritys. Yrittäjien, jotka haluavat työllistyä, tuoda seudulle uusia palveluita, luoda työpaikkoja. Muuttaa tätä todellisuutta paremmaksi – vastoin tilastojen ja ennusteiden antamaa ankeaa kuvaa seudustamme.

Yhtenä esimerkkinä en voi olla mainitsematta Kiteelle suunniteltua KotKontu-hyvinvointikeskusta. Mukana olevat yrittäjät – kaikista Keski-Karjalan kunnista muuten – ovat pitkäjänteisesti, omaan visioonsa luottaen lähteneet suunnittelemaan ja toteuttamaan ainutlaatuista kokonaisuutta. Haasteita ei projektista puutu – mutta pala palalta osaset loksahtelevat paikalleen ja sinnikäs yrittäminen palkitaan. Tällä hetkellä asuntoja varataan, talon toiminnan sisältöjä suunnitellaan, palveluja KotKontuun tuottavien yhteistyökumppanien verkosto kasvaa ja yhteishenki tiivistyy.

Yhteinen junamatkamme Helsinkiin tämän yrittäjäporukan kanssa käynnistyi riemukkaasti -yhden yrittäjistä taikoessa matkalaukkunsa kätköistä meille juhlavan aamupalan. Tavallisesta, arkisesta junamatkasta muodostui upea kokemus tämän pienen eleen ansiosta, matka sujui naurun raikuessa ja yhteistyökuvioita suunnitellessa. Peltolan luentoa kuunnellessani totesin, että KotKontuun on syntymässä kokonaisuus, jossa mitä suurimmassa määrin on NOSTETTA!

Mari Eskelinen-Mäki, yritysneuvoja


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti